O DUBINAMA PET OKEANA: Novi serijal na kanalu Diskaveri

M. J.

05. 06. 2021. u 11:37

ONO što nas je sve oduvek privlačilo su dubine okeana, i svet tišine bogat životom koji često ostaje misterija. Svake nedelje, od 6. juna, u pet epizoda, na kanalu Diskaveri, od 20.00, emitovaće se mini-serija koja će nas povesti na putovanje do najdubljih tačaka pet svetskih okeana.

О ДУБИНАМА ПЕТ ОКЕАНА: Нови серијал на каналу Дискавери

Foto Diskaveri

Ekspedicija "Pet dubina" šalje podmornicu sa posadom dalje i dublje od bilo koje ekspedicije u istoriji. Njome upravlja investitor i istraživač Viktor Veskovo, a podmornica ima za cilj da prvi put u potpunosti mapira morsko dno. Ekspedicija je zaronila ispod površine svetskih okeana na mesta koja nikada ranije nije videlo ljudsko oko. Revolucionarna naučna misija obuhvata vodena prostranstva od dubina Portorikanske brazde u Atlantskom okeanu i Javanske brazde u Indijskom okeanu do Maloanskog rova u Arktičkom okeanu.

Podmornica se spustila na dno Tihog okeana, do najdublje tačke na planeti Zemlji - Marijanskog rova i tako dostigla maksimalnu dubinu od 10.928 metara, što je čak 16 metara više u odnosu na bilo koje zaranjanje sa ljudskom posadom do sada. Prethodni rekorder je bio Džejms Kamerun, a prva koja se ikada spustila u Marijanski rov, u "Izazovnu dubinu", kako se naziva najdublji deo rova, bila je posada američke mornarice 1960. godine.

Program ekspedicije "Pet dubina", čiji je vođa bio Rob Mekalum, bio je veoma dinamičan i uzbudljiv. Prvo zaranjanje u okviru ekspedicije rezultiralo je i najdubljim ronjenjem u istoriji, a ostvario ga je pilot Viktor Veskovo. On se u dubinama zadržao čak četiri sata, što je i najduži vremenski period koji je čovek ikada proveo na dnu okeana. Svako sledeće ronjenje bilo je ništa manje inspirativno - od spasavanja zaglavljene posade na neverovatnim dubinama, do geoloških i bioloških istraživanja i snimanja celog poduhvata. A tokom ekspedicije otkrivene su najmanje tri nove vrste morskih životinja, što predstavlja izuzetan doprinos nauci.

Foto Diskaveri

- Neopisivo smo svi uzbuđeni zbog onoga što smo uradili - rekao je Veskovo. - Ova podmornica zajedno sa veoma talentovanim timom, unapredila je morsku tehnologiju. Dosegli smo najdublje, najsurovije područje okeana. Osećamo se kao da smo upravo otvorili moćna vrata. Od sada smo u mogućnosti da otkrijemo i posetimo bilo koje mesto u okeanu.

Veskovo je postao prvi čovek u istoriji koji je osvojio Mont Everest i najdublju tačku morskog dna, ali i oba zemljina pola. Ovaj neverovatni avanturista popeo se i na najviše vrhove na svakom kontinentu, a sada se može pohvaliti i sa četiri osvojena okeanska dna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri