KULTUROM BRANE NAROD: U Narodnom pozorištu svečano uručene nagrade "Zlatni beočug" koje dodeljuje KPZ Beograda

A. POPADIĆ

01. 06. 2021. u 23:01

NAGRADE "Zlatni beočug" koje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda (KPZ) dodeljuje stvaraocima, umetnicima, naučnicima, profesorima, kulturnim poslenicima, ansamblima, ustanovama - juče su u Narodnom pozorištu dodeljene jubilarni, 50. put.

КУЛТУРОМ БРАНЕ НАРОД: У Народном позоришту свечано уручене награде Златни беочуг које додељује КПЗ Београда

Foto M. Anđela

- "Beočug" je priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća koja kontinuirano povezuju sve one koji omogućavaju uspešniji duhovni život grada Beograda i Srbije. Pedeset godina kuje se ovaj čudesni lanac onih koji su svojim delom, zalaganjem i ljubavlju prema tradiciji, ali i otvaranju novih vidika, doprineli da naš Beograd bude prepoznat kao grad kulture, grad lepote i nade - poručio je Živorad Ajdačić, generalni sekretar KPZ u pozdravnoj reči, podsetivši da najveće zasluge za ustanovljenje ove nagrade, davne 1970., pripadaju njenom idejnom tvorcu, književniku Vasku Popi.

GODIŠNjA PRIZNANjA

DOBITNICI priznanja "Zlatni beočug" za 2020. godinu su Galerija 73, Dimitrije Ilić, Dalija Imanić Savić, Jasmina Janković, Rajko Karišić, Ivan Karl, Sanja Kerkez, Milena Marković, Igor Marojević, Dejan Masliković, Vidak M. Maslovarić, Jug Radivojević i Aleksandar Rastović. Posebno priznanje, "Povelju", za trajni doprinos kulturi Beograda dobili su Fondacija "Braća Karić", kompanije "Transfera" i "Transnafta", Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI).

Petnaestočlani žiri, kojim je predsedavao Zoran Avramović, dodelio je "Izvanredni zlatni beočug za životno delo" reditelju i scenaristi Predragu Gagi Antonijeviću, književnom teoretičaru i istoričaru Slobodanu Grubačiću i muzičkom umetniku Leu Martinu. "Izvanredni zlatni beočug" dobile su i dve organizacije - Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) i Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS).

Predrag Gaga Antonijević, Foto M. Anđela

Obraćajući se u ime svih nagrađenih, književnik Vidak M. Maslovarić, zahvalio je Gradu Beogradu i KPZ "što nisu dozvolili da se u uslovima pandemije virusa korona dovede u pitanje jubilarni, pedeseti skup onih za koje je žiri smatrao da su u 2020. zaslužili ova prestižna priznanja".

- Veliko srce Beograda je, istorijski gledano, uvek imalo dovoljno prostora da unedri sve one koji su se trudili da daju svoj doprinos negovanju i unapređenju viševekovne kulturne baštine Beograda i Srbije i to ga, pored ostalih značenja, nesporno, čini osobenim na kulturnoj mapi Evrope i sveta - poručio je Maslovarić.

Svečano Živorad Ajdačić, Slobodan Grubačić i Božica  Velousis , Foto M. Anđela

Predsednik KPZ Milovan Vitezović zbog bolesti je bio sprečen da prisustvuje jučerašnjoj dodeli, ali je njegovu besedu pročitala Jadranka Jovanović.

- Kultura je spoznajno i uzajamno oblikovanje karaktera svakog čoveka. Uzmemo li je takvom, onda u širem nacionalnom smislu kultura je karakter naroda. Zato je briga za kulturu istovremeno briga o pravim odlikama svoga naroda, pa i o pitanju njegovog opstanka, jednaka demografskoj brizi. Kultura je tako i odbrana naroda. To je briga svih nas, a morala bi biti i deo državne strategije - poručio je Vitezović u besedi.

On je dodao da "Zlatni beočug" od svog osnivanja svedoči o kulturnim dostignućima, ali i o mestu naše kulture u brojanici evropskih i svetskih kultura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a