"BAGDALA" U NOVOM RUHU: Redizajniran ugledni časopis

V. N.

12. 07. 2023. u 13:07

PRVI broj "Bagdale", časopisa za književnost, umetnost i kulturu, zaplovio je daleke 1959. godine "s jedrima od žute kasapske hartije" u srpskoj periodici.

БАГДАЛА У НОВОМ РУХУ: Редизајниран угледни часопис

Foto Promo

Iza "Letopisa Matice srpske" pripada našim najstarijim časopisima. Iza njega javljaće se "Gradina", "Koraci", "Povelja", "Tok", "Bdenje", "Istok", "Majdan", "Razvitak"... Njegov izdavač "Književni klub Bagdala", koji je ubrzo formirao izdavačku kuću, izgnezdio je mnoge generacije pisaca, a njegovu kulturnu i književnu misiju u unutrašnjosti Srbije Dobrica Ćosić je nazvao pokretom.

Posle prvih urednika Branislava L. Lazarevića i Dobrija Dimitrijevića, potom Ljubiše Đidića i Miloša Petrovića (koji je četiri decenije uređivao časopis), ponovo se vraća Ljubiša Đidić, koji je doveo časopis u novo ruho.

U novom likovnom dizajnu, novog formata i nekim novim rubrikama i kolor-prilozima, časopis doživljava još jednu renesansu. U 2023. godini, koja nosi na svojim plećima kontinuitet sa 536. brojem po redu, časopis je okrenut onom estetskom bdenju koje vrednosno izjednačava kako kroz srpsku i domaću književnu reč, tako i onu prevodnu, negujući uz ustaljene tradicionalne rubrike i neke nove: "baštinu", "sećanja", "iz ranijih brojeva", "muzičku" i "likovnu" scenu.

Novi broj "Bagdale" donosi nove pesme Matije Bećkovića (laureata "Bagdaline" nagrade "Prsten Despota Stefana Lazarevića" za 2023. godinu) uz njegov prigodni esej "Slovo ljubve, Gospode!", kao i prigodni esej Jovana Delića "Slovo o Slovu ljubavi". Mihajlo Pantić piše o knjizi "Banja" Jovice Aćina. Vitomir Teofilović i Radomir Andrić u rubrici "sećanja" pišu o Adamu Puslojiću uz njegove prevode pesnika iz knjiga koje je prva objavila "Bagdala": Marin Soresku, Petra Stojka, Nikita Stanesku, Angel Dumbraveanu.

Poeziju objavljuju Blagoje Baković, Željka Avrić, Slađana Ristić, Veselin Mišnić, Dušica Ivanović, Goran Ibrajter, Milica Milenković i Kaja Pančić Milenković. Prozu - Boris Lazić, Franja Petrinović i Milan Todorov, a eseje Aleksandar Čotrić, Gordana Vlahović i Milan R. Simić. U osvrtima o novim knjigama pišu Danica Andrejević, Biserka Košarac, Marija Jeftimijević Mihajlović, Dragan Marković, Siniša Ristić i Aleksandar B. Laković. U "muzičkoj umetnosti" Gordana Krajačić, u "likovnoj" Marija Stojadinović, dok u "baštini" Veljko Stambolija otkriva rukopis Radoslavljevog jevanđelja iz vremena Đurđa Brankovića.

Vredno je napomenuti da se naslovna strana sa slikom Milića od Mačve uklapa sa tekstom Vladislava Ristića o Lazarevom gradu i crkvi Lazarici, kao i foto-dokumentacija o događanjima na svečanom uručenju "Bagdaline" nagrade "Prsten despota Stefana Lazarevića" Matiji Bećkoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)