KNJIŽEVNA KRITIKA: Lirski biseri

Piše Slađana Ilić

03. 01. 2023. u 14:00

Najbolje knjige poezije u 2022. godini.

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Лирски бисери

Foto: Privatna arhiva

Milovan Danojlić, "Ispovest na trgu" (SKZ)

Nova zbirka pesama Milovana Danojlića "Ispovest na trgu", po atmosferi i dominantnom osećanju lirskog subjekta podseća nas na Sterijino "Davorje".

U njoj lirski subjekt, istovremeno i stvaralac, svodi sopstvene skorove kao posve zrela ličnost s velikim životnim i stvaralačkim iskustvom. Kao i uvek, strog prema sebi, kao i prema drugima, istovremeno je zastupnik tužbe i zastupnik svoje odbrane.

Foto V.Danilov

Istražujući njegovo htenje da izrekne neimenljivo, često uočavamo autoironijski otklon i prema životu i prema smrti. Čitajući ovu zbirku kazali bismo da mesta koje lirski subjekt voli jesu ona u kojima nastaju njegove pesme, koje su mesto srećnog susreta reči koje ih čine, koje se "roje, dvoje i troje" ("Pesma i pesnik"). I dok nastaju, on je kod kuće - ma gde to bilo. Zato su odlasci sa svih tih mesta, iako faktički, zapravo nemogući. Pesme koje su u tim mestima nastale svojevrsne su razglednice. One su adresirane na sve čitaoce sveta.

Tanja Kragujević, "Fraktali" ("Čigoja štampa")

U "Fraktalima" Tanje Kragujević, izdvajamo nekoliko glavnih motiva: prolaznost, savremeni trenutak, otuđenje, usamljenost, preispitivanje prijateljstva, porodica, priroda, stvaralaštvo, sloboda.

Ukoliko u celini sagledamo stvaralaštvo ove pesnikinje, uočićemo da se, kao i ovde, ti motivi prepliću, prelivaju jedan na drugi.

Lirski subjekt stvaralac (u konkretnom slučaju žena), najpre je uvek duboko zagledan u sebe, pa s velikim poznavanjem sopstvenih pojava, bića i svojstava svakog svog fraktala, kao i tačne koordinate u kojoj jeste, iskoračuje ka svemu što je spolja.

Ona razume da je njeno tumačenje sopstvene pesme zapravo pesma o pesmi. Dočaravanje složenosti tog procesa gozba je za sva čula, jedinstveni zalogaj. Ona nam predstavlja teksturu tog procesa, njegovo agregatno stanje, ukus, krckave bedeme čije savladavanje donosi zadovoljstvo ("Tumačenje pesme").

Tanja Kragujević

Tanja Kragujević

Tanja Kragujević, "Korice za odlazeći glas" (KOV)

I u novoj zbirci - "Korice za odlazeći glas" - drugoj po redu u ovoj godini, Tanja Kragujević nastavlja svoj, pesnički siguran hod po makadamu, onom iz prethodne zbirke "Fraktali".

Na tom putu gotovo sve osim stamenog, a dinamičnog, iskusnog, znakovitog pesničkog hoda koji vrvi od metafora, sklonog brojnim transformacijama, kao i osim pamćenja, tišine, beline, hladnoće, praznine i neumoljivosti vremena je treperavo, upitno, nesigurno.

Šta je to što ostaje kao trag na pređenom putu, u ovostranosti, kada lirski subjekt sa njega konačno iskorači?

Školice, igre smisla, vera u reči - koje su obeležile njegovo postojanje i dale mu mogućnost trajanja i u astralnosti - moć graditeljstva i na tom mestu.

Nikola Vujčić, "U jednom danu" ("Arhipelag")

Nikola Vujčić i u svojoj novoj zbirci poezije "U jednom danu", osobitu pažnju posvećuje stvaralačkom procesu, stihovima, rečima, biću stvaraoca.

U njoj lirski subjekt stvaralac predstavlja svu intimnost nastajanja pesme i potpunoj, dobrovoljnoj i nužnoj usamljenosti. Sve što je van reči rasteruje stihove, teška i bolna pesnička prinošenja. U tom procesu, potrebno je, kaže lirski subjekt, da i sam na sebe zaboravi. Njegovo nepostojanje u tom trenutku garant je nastanka pesme, ispunjavanja beline hartije koja tada "škripi kao sneg. Potom, po njenom nastanku, a pre nego što ona započne samostalan život i u nezavisnosti od bilo čega krene u svet, stvaralac se udvaja - na onog koji piše i na onog koji čita. Meri razdaljine između ta dva JA sa brižnošću razmišljajući o njima, kao i o bliskosti između pesme i čitaoca.

Nebojša Lapčević, "Filatelist" (Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo)

Zbirka poezije Nebojše Lapčevića "Filatelist" svojevrstan je unutrašnji putopis lirskog subjekta. Označena raritetnim poštanskim markama kao podsticajem, svaka pesma uverljivo svedoči o duhovnim doživljajima različitih krajeva sveta i svega što je u tom svetu, i u životu koji je "nedovršena kolekcija", lirskom subjektu bitno: najpre ono što je posve lično, potom i ono što čini svetsku kulturnu baštinu, kao i ono što čini ritam i osobenost određenog mesta.

U ovoj zbirci kolekcionar pesnik, neobičan putnik, nikako turista, zapravo slika sebe, svoje potankosti spram tačaka dočaranih izuzetnim metaforama i neologizmima ukazujući tako na ishodišta sopstvene poezije, na poetske (i likovne) pretke, a ipak i na originalnost svog umetničkog postupka o čemu svedoči njegov opus u celini.

Dragan Marković, "Iglamo se jata", (Udruženje za očuvanje baštine Dijak, Priboj)

I u novoj zbirci "Iglamo se jata" Dragan Marković, jedan od najistaknutijih pesnika srednje generacije, igra se motivima rata, tačnije, piše svojevrstan pesnički "Rat (i mir-bahatluk)" zasnovan na "zapanjujućim scenama i iskazima", kako je to uočio Milosav Tešić govoreći o jednoj drugoj zbirci ovog pesnika - "Papir, kamen, makaze". Dok u njoj ironijski, čak cinično, polazi od dečje igre i dečjeg govora u zbirci objavljenoj 2022, on izneverava očekivanja čitalaca tako što realizuje izrazito naturalističke sadržaje i slike kao rezultat igrivosti odraslih - koja svedoči o zlu koje, ipak, preteže u prirodi čoveka, a koje registruje izrazito osetljivo i prozorljivo biće pesnika. To zlo sadržano je u svemu, preliva se na sve. To uočavamo u svakoj pesmi "vrljaka i vratolomija", kako sam autor u podnaslovu imenuje svoj pesnički govor. Sam podnaslov zbirke, kao i igre rečima, prozvučenost starih i stvaranje novih, pokazuju izraziti dar ovog pesnika koji podseća na jezičko umeće Radovana Belog Markovića, najvećeg pesnika među savremenim srpskim prozaistima, na njegove, na primer, "Urutke i sokoćala", kao i na tzv. belizme. Čini se da Dragan Marković, prezimenjak najneobičnijeg savremenog srpskog pisca, dostojno nastavlja i oplemenjuje taj važan posao - istraživanje mogućnosti ojezičavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)