ISTRAGE ZA DVA NOVA ZLOČINA: Produžen pritvor ekipi Veljka Belivuka, operativci istražuju povezanost sa Darkom Elezom

E. H.

02. 04. 2021. u 20:11

SUDIJA za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja i Marku Miljković Maretu. Pored njih dvojice, koji se sumnjiče da vođe beogradske kriminalne grupe, iza rešetaka će još mesec dana provesti i 18 pripadnika ekipe.

ИСТРАГЕ ЗА ДВА НОВА ЗЛОЧИНА: Продужен притвор екипи Вељка Беливука, оперативци истражују повезаност са Дарком Елезом

FOTO: Ata images

Ovakva odluka doneta je zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da unište, sakriju, izmene dokaze, ili tragove krivičnog dela, kao i zbog okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu da ponovo počine nova nedela.

Belivuk, Miljković i pripadnici njihove grupe uhapšeni su 4. februara u velikoj akciji policije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK). Osumnjičeni su za za najmanje tri ubistva, zločinačko udruživanje, nedozvoljenu trgovinu narkoticima i oružjem, iznude i otmice.

Krivična prijava ih tereti za otmicu i likvidaciju Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića. U objektima koje je ova grupa koristila, kao i štek-vikendici u Ritopeku pronađeni su tragovi zločina. Pored toga, policija istražuje nestanak nekolicine muškaraca, za koje postoje operativni podaci da ih je kidnapovala i ubila Belivukova i Miljkovićeva ekipa. U ovom trenutku pri kraju je prikupljanje dokaza za još najmanje dva ubistva.

U kriptovanim telefonima, a posredstvom aplikacije "skaj", pripadnici grupe su, kako je utvrđeno, razmenjivali fotografije masakriranih žrtava. Čak su i u telefonima njihovih devojaka pronađene slike sa odsečenim glavama. Sve ove dokaze policija je uspela da prikupi i dostavi TOK.

U međuvremenu istraga je nastavljena i gotovo svakodnevno se u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije privode članovi grupe i širi lista krivičnih dela za koje su prikupljeni dokazi. Pored toga, operativci MUP i BIA nastavljaju da istražuju povezanost Belivukove i Miljkovićeve ekipe sa Darkom Elezom, koji je nedavno izručen BiH i njegovom grupom.

Veruje se da ove dve kriminalne ekipe planirale da se ujedine, a u fokusu je i njihova uloga u određenim likvidacijama počinjenim u Beogradu i regionu.

PROVERA IMOVINE

PO nalogu tužilaštva, protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pokrenuta je i finansijska provera njihove imovine. Sumnja se da su oni novac stečen od krijumčarenja i trgovine narkoticima ulagali u legalne tokove. Pored toga, terete se i da su iznudama i reketom došli do određenih stanova i lokala, kao i automobila, koje su potom upisivali na svoje ili imena članova ekipe. Inače, Belivuk i Miljković na beogradskoj opštini Zvezdara zidaju velike kuće, jednu pored druge, koje su, navodno, povezane hodnikom. Tokom pretresa njihovih stanova pronađena je i velika količina gotovine. Tokom istrage utvrđeno je da su osnovali nekoliko firmi, koje su služile kao "peračka preduzeća".

NEMA PRIČE O KAVČANIMA

DARKO Elez, a i njegovi branioci, nemaju saznanja da se protiv njega vodi bilo kakav predistražni postupak u Srbiji. Ovo u izjavi za "Novosti" navodi jedan od Elezovih pravnih zastupnika advokat Goran Karadarević.

- Dok je Darko Elez bio u Srbiji, u pritvoru, Republika Srbija je imala priliku da ga sasluša na te okolnosti - kaže advokat Karadarević, aludirajući na saopštenje tužilaštva BiH, u kome se navodi da sa službama regiona istražuje Elezove kontakte sa Belivukom i "kavačkim klanom". - Mogu da kažem da u mom prisustvu takav razgovor nije vođen, a i moj klijent mi je potvrdio da sa njim niko nije razgovarao o tome dok se nalazio u pritvoru u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024