"NEMA INDICIJA DA JE TO TAČNO": NJujork Tajms o tvrdnji Branislava Lečića da je na snimku sa Danijelom Štajnfeld uvežbavao dijalog

Novosti online

25. 03. 2021. u 01:02

SNIMAK razgovora glumice Danijele Štajnfeld i glumca Branislava Lečića, koji je glumica sa drugim dokazima dostavila tužilaštvu, deo je dužeg razgovora u trajanju od 77 minuta koji je analizirao "NJujork Tajms", a prenosi "Insajder".

НЕМА ИНДИЦИЈА ДА ЈЕ ТО ТАЧНО: Њујорк Тајмс о тврдњи Бранислава Лечића да је на снимку са Данијелом Штајнфелд увежбавао дијалог

Foto: Printskrin

Američki list je analizirao kompletan snimak kako bi proverili tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvežbavali dijalog. Nakon analize snimka, "NJujork Tajms" zaključuje da nema indicija da je razgovor sa snimka uvežbavanje dijaloga.

"NJujork Tajms" u opširnom tekstu opisuje celu hronologiju događaja koji su se dešavali u slučaju glumice Danijele Štajnfeld, njenu isposvest o onome što se desilo u maju 2012. kada ju je, kako navodi, silovao kolega Branislav Lečić. Američki list piše o tome zašto je odlučila da se nakon toga preseli u Ameriku, zašto nije prijavila slučaj nadležnim institucijama, zašto je nakon devet godina odlučila da o tome progovori u svom autorskom filmu “Zaceli me” i zašto do nedavno nije želela da otkrije ime. Podsetimo, Danijela je u ponedeljak prvi put javno optužila Branislava Lečića da je silovao i pred kamerama ispričala šta joj se zapravo desilo.

"NJujork Tajms" prenosi i izjavu Branislava Lečića koji negira da je imao seksualne odnose sa koleginicom Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012. godine.

- Nikada nisam sa njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž - prenosi američki list izjavu koju im je Lečić dostavio. List prenosi Lečićevu tvrdnju da je audio snimak razgovora prilikom susreta u jednom restoranu sa Danijelom 2016. godine nepotpun. Lečić navodi da su se sreli da bi razgovarali o potencijalnoj saradnji, te da duža verzija snimka otkriva širi kontekst - da su oni zapravo samo improvizovali dijalog i da je ona verovatno tvrdila da ju je napao kako bi stekla publicitet za svoj film.

Foto: V. Danilov

- Možda je očekivala nešto više, možda zato što se ništa nije dogodilo želi da se osveti, a možda želi da gradi svoju priču kroz mene - naveo Lečić. - Loš marketing je takođe marketing.

List međutim navodi da im je Danijela Štajnfeld dostavila kompletan snimak od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, a snimala je dok joj se nije ispraznila baterija na telefonu. Nakon što su analizirali ceo snimak, "NJujork Tajms" zaključuje:

- Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo.

Američki list se osvrće i na izveštavanje medija, pre svega tabloida u Srbiji koji su Danijelu optužili čak i da laže da je silovana kako bi promovisala avoj autorski film. List konstatuje da, iako je Srbija poslednjih godina preduzela korake na unapređenju prava žena, seksualno uznemiravanje i napadi i u Srbiji i u regionu i dalje se retko prijavljuju, a kod žrtava dominira osećaj stida.

Foto: Printskrin

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)