„REKAO SAM MU DA SKOČI, ALI ON NIJE SMEO“ Potresna ispovest mladića koji od juče traga za drugom nakon nesreće na reci

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 03. 2021. u 16:58

DAVID Đorđević (21) iz Svilajnca, koji je prekjuče uspeo da se izbavi iz čamca koji se prevrnuo na Velikoj Moravi, juče je sa prijateljima iz Sviljnca, čamcima, krenuo da traži svog druga Gorana S.(23), koji nije uspeo da ispliva iz brzaka ove opasne reke.

„РЕКАО САМ МУ ДА СКОЧИ, АЛИ ОН НИЈЕ СМЕО“ Потресна исповест младића који од јуче трага за другом након несреће на реци

Foto: Z. G.

Juče su ga tražili i pripadnici Žandarmerije i ronioci, jer je prekjučerašnja potraga pripadnika policije, vatrogasaca i spasilaca iz Jagodinebila bezuspešna.

- Sa Goranom Stašićem sam čamcem krenuo uzvodno od mosta na Velikoj Moravi da bismo se usidrili i pecali. Pustio sam pentu (motor) da drži pravac i da ne može da se okreće levo-desno i otišao sam da na štap zakačim varalicu. Drugar mi je rekao da će malo da vozi, jer prethodne večeri nije mogao pošto je bio mrak i ništa nije video – kaže David za „Novosti“, koji je po zanimanju mesar i poljoprivrednik.

Foto: Z. G.

On dodaje da su lepo krenuli nekoliko metara. Onda se iznenada motor ugasio. Pokušao da ponovo startuje motor, ali on nije hteo da upali. Potom su počeli da veslaju. David kaže da nije znao da vesla, već je veslao sve kontra, pa je reka počela da ih nosi prema brzaku.

- Drži se! Sada samo Bog može da nam pomogne, rekao sam mu kada smo stigli do brzaka. Prvi talas me je izbacio iz čamca. Leteo sam metar-dva iznad vode. Pao sam na grudi. Na dnu sam osetio neku armaturu. Jedva sam skinuo jaknu da bih se spasao. Voda me je sva puta potapala. Treći put sam jedva uspeo da isplivam – seća se David.

LEKARSKA POMOĆ

V. D. direktora Doma zdravlja u Svilajncu dr Valentina Đorđević kaže da je David dolazio u ovu zdravstvenu ustanovu dva sata posle nemilog događaja, jer je imao gušenje. Srećom, bio je u dobrom stanju, rendgen pluća je bio dobar, a mladić je bio pod stresom, jer nije lako da neko vidi kako se davi njegov prijatelj.

On još kaže da je hteo da spasi i druga, koji je bio na čamcu, jer su mu u vodi bile samo noge. Rekao mu je da skoči, jer je plitko. On nije smeo. Od jednog ribolovca sam zatražio konopac, ali on nije mogao da mu dobaci, jer je voda bila prebrza. David je potom video kako njegovog druga nosi voda.

- Iza krivine ga više nisam video. Izašao sam iz vode i krenuo na niže. Video sam čamac, ali njega nije bilo. Teško mi je. Radili smo zajedno poljoprivredne poslove, družili smo se još iz škole. Samo mi je žao što sam mu dozvolio da upravlja čamcem. Ja sam ribolovac od svoje sedme godine i gotovo da nema reke na kojoj nisam pecao. Čak sam kod tog brzaka kod restorana „Moravska noć“ često plivao, upadao sam u Resavu po zimi, ali nikada mi se ovako nešto nije desilo – kaže David.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!