MIKA ZATEČEN STAVLJANJEM LISICA: Evo kako se Miroslav Aleksić (68) ponašao prilikom hapšenja

S. J. MATIĆ

18. 01. 2021. u 22:30

VLASNIK beogradske škole glume "Stvar srca" Miroslav Mika Aleksić (68) negirao je u ponedeljak na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu da je od 2008. pa do prošle godine u prostorijama svoje škole seksualno napastvovao tada maloletnu glumicu Milenu Radulović i još pet svojih učenica, koje su se do sada javile policiji.

МИКА ЗАТЕЧЕН СТАВЉАЊЕМ ЛИСИЦА: Ево како се Мирослав Алексић (68) понашао приликом хапшења

Miroslav Mika Aleksić

Njemu se na teret stavlja osam silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje, a posle saslušanja mu je određen pritvor do 30 dana.

Kako se tvrdi, jedna od oštećenih je i sada maloletna, dok su ostale bile maloletne u vreme izvršenja krivičnih dela, ali se, po njihovim tvrdnjama, zlostavljanje nastavilo i kada su postale punoletne.

Tužilaštvo je od Višeg suda zatražilo da mu odredi pritvor zbog težine krivičnih dela zbog kojih je osumnjičen, ali i činjenice da "su krivična dela izvršena od strane osobe koja je uživala poverenje celokupne srpske javnosti". Za dela za koja je osumnjičen zaprećena je kazna do 15 godina zatvora.

Kako "Novosti" saznaju, Aleksić je u subotu, nakon hapšenja, u policiji bio smiren, ali i zatečen stavljanjem lisica na ruke. U prvom momentu nisu mu saopšteni detalji, niti ko ga tačno tereti, već samo za šta se sumnjiči i da ga je prijavilo više devojaka. Prema nezvaničnim informacijama, on u policiji nije davao nikakvu izjavu, niti se izjašnjavao o optužbama. Bio je prilično smiren i kad mu je određeno zadržavanje od 48 sati.

Njegova supruga Biljana Mašić, inače profesor na FDU, u ponedeljak je novinarima kratko izjavila: "Biće šta će biti, nemam komentar".

Ona je odmah angažovala advokata Dragana Plazinića, ali se u međuvremenu ispostavilo da on nije stigao da overi advokatsku legitimaciju za ovu godinu, pa mu nije dozvoljeno da preuzme rešenje o zadržavanju. Kako kaže naš izvor, on je najavio žalbu na tu odluku, ali su mu u policiji rekli da ne može da je piše, jer je možda izbrisan iz imenika advokatske komore.

Nakon tih proceduralnih problema, Aleksiću je dodeljen branilac po službenoj dužnosti Željko Grbović, koji je u nedelju primio rešenje o zadržavanju i spremao se za saslušanje. Međutim, iz tužilaštva mu je u ponedeljak javljeno da ne dolazi, jer je u međuvremenu Aleksić dobio izabranog advokata. Kako saznajemo, Biljana Mašić je u nedelju pokušala da angažuje nekoliko uglednih advokatskih kancelarija da brane njenog supruga, ali oni nisu hteli da se prihvate zastupanja iz različitih razloga.

Aleksić je priveden nakon što je Radulovićeva sa još četiri devojke policiji podnela prijavu protiv njega zbog silovanja. Nakon što je policija izdala saopštenje u kojem je navedeno da se sumnja da ima još oštećenih, uz poziv da prijave napastvovanje, u nedelju po podne u prostorije PU za Grad Beograd su došle još dve devojke. Jedna od njih je Sara Zeljković, koja je to potvrdila objavom na društvenim mrežama, dok druga nije želela da joj se otkriva identitet. U policiji očekuju da će se javiti još devojaka.

Radulovićeva je svog nekadašnjeg učitelja optužila da ju je silovao 2012. godine, kada je imala 17 godina. Ona je u policiji detaljno opisala šta se dešavalo među zidovima škole i da je napastvovana nekoliko puta.

Da slučaj prijavi posle osam godina, glumica je odlučila kada je čula da se nešto slično dešavalo i drugim devojkama. Sa nekima od njih je stupila u kontakt, i posle višemesečnog "lomljenja", ipak su odlučile da prijave profesora.

O načinu rada Aleksićeve školi, koje je prema rečima svojih bivših učenika bio veoma strog, svojevremeno je pričala i glumica Bojana Maljević, koja je priznala da je i ona često plakala.

- Isto sam mnogo plakala i mnogo patila, nisam čak godinu i po dolazila u grupu, ali sve je to bio neki moj razvojni put i neki naš razvojni put - rekla je Bojana i nabrojala sve Mikine "zapovesti". - Prvo je "Blago niščima duhom, njihovo je carstvo nebesko", drugo je "Ne ljutim se ja što ti mene lažeš, nego što misliš da ja tebi verujem". Treće pravilo je bilo da u grupi nema zabavljanja ni zaljubivanja, što se nije poštovalo, moram da kažem, uglavnom. Četvrto pravilo je bilo "Navijam za OFK Beograd", pa sad vi vidite. Intimno sam navijala za Zvezdu, ali nikad to nisam smela da izgovorim. I peto pravilo grupe je bilo i ostalo, koliko ja znam "u grupi važi samoupravljanje i samo Mika upravlja".

MAJA POPOVIĆ: VAŽNA JE PREVENCIJA

MINISTARKA pravde Maja Popović u ponedeljak je na skupu o stanju rodne ravnopravnosti, u vezi sa privođenjem Aleksića, izjavila da podržava sve žrtve nasilja, poštujući pretpostavku nevinosti.

- Važno je da mediji proprate i ishod postupka i da tako svi preventivno delujemo, u smislu generalne prevencije sprečavanja nasilja nad ženama - rekla je ministarka pravde.

BILjANA SRBLjANOVIĆ, PROFESOR NA FDU: PODMUKLI ATAK NA DUŠU I BIĆE

- SEKSUALNI zločin, a posebno silovanje, ovo je veoma važno razumeti, nije seks. On je nasilje koje za sredstvo ima polni odnos, neželjeni i nedozvoljeni dodir, bludne radnje koje nisu sebi svrha: silovatelj pre svega vrši nasilje nad ličnošću žrtve, podmukli atak na njenu dušu i biće, na njenu ljudsku vrednost, poništavanje svega što ona predstavlja kao osoba - napisala je na svom fejsbuk-profilu Biljana Srbljanović, profesorka na FDU, reagujući na slučaj Miroslava Mike Aleksića. - On je, obljubom devojčica koje su ga godinama gledale kao očinsku figuru i osobu od najvećeg autoriteta u njihovim životima i to na način da ga poštuju i cene više od samih roditelja, decu izdao na najmonstruozniji način.

MAJA MALETKOVIĆ, REDITELjKA: HRABRO SU PROGOVORILE

Rediteljka Maja Maletković je objavila da se u Mikinoj školi glume suočavala sa neprijatnim intimnim pitanjima, na koje je, kao i ostale devojčice iz grupe, morala da daje iskrene odgovore svom tadašnjem učitelju.

- Pitanja poput "da li se j....a" i "kako najviše volimo da se j....o" nisu bila retkost. Dok kao dete proživljavaš takve stvari, da bi preživeo nemaš izbora nego da potisneš ili normalizuješ to što ti se dešava, jer on je sebe u sistemu u kojem smo bili postavio kao dogmu... Zle i nezakonite radnje tog čoveka su trajale i pre, a i posle slučaja o kojem je Milena hrabro progovorila. Drugo, kada si dete u takvoj situaciji, da bi preživeo, potisneš to u sebi, jer je bol preveliki - navela je Maja Maletković.

BANE JEVTIĆ, GLUMAC: TAMO SAM BIO NESREĆAN

Glumac Bane Jevtić je priznao da je bio nesrećan zbog strogih pravila u grupi Mike Aleksića, ali da nije smeo da kaže roditeljima.

- Ukratko, moja podrška Mileni. Ja sam bio kod Mike u grupi i nisam mojima prvo smeo, a onda ni hteo da kažem koja su tamo pravila i koliko sam nesrećan. Deci se ne veruje. Roditelji u velikom broju ne poznaju svoju decu. Ja sam pobegao odande, ali ne smem da zamislim koliko je tokom decenija izmučene dece odande otišlo - ispričao je Jevtić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega