ŠTA AKO SE TELO DANKE ILIĆ NIKADA NE NAĐE? Stručnjaci otkrili: Evo šta će se dogoditi ako ubice promene iskaz

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 04. 2024. u 12:25

UPRKOS svakodnevnim naporima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, telo ubijene Danke Ilić (2) iz Banjskog polja, kod Bora, nije pronađeno ni posle osam dana potrage. Advokat Jugoslav Tintor istakao je da fraza "nema tela, nema dela" već danima uzurpira javnost, ali i da sa pravne tačke gledišta to nema kredibilitet.

ШТА АКО СЕ ТЕЛО ДАНКЕ ИЛИЋ НИКАДА НЕ НАЂЕ? Стручњаци открили: Ево шта ће се догодити ако убице промене исказ

Foto: Instagram

- Iako na terenu potraga, u koju su uključena sva raspoloživa sredstva Ministarstva unutrašnjih poslova, traje već osam dana, lokacija tela Danke Ilić i dalje je nepoznata. Fraza "nema tela nema dela" već danima uzurpira javnost, ali sa pravne tačke gledišta to nema kredibilitet - objašnjava advokat Jugoslav Tintor.

Tintor navodi i da je činjenica da se samo obdukcijom tela može na nesumnjiv način utvrditi uzrok smrti.

- Ja mislim da se stvara fama u javnosti da ako se telo ne pronađe, onda nema čitavog slučaja. Nigde nemate u krivičnom pravu propisano da nema tela, nema dela. Uticaće puno detalja na tok i ishod postupka i ne može se sve pojednostaviti tako da se postavlja da je telo početak i kraj svega. Svakako da su na ceni svi raspoloživi dokazi, uvek je fokus na materijalnim dokazima. I ono što je činjenica to je da se samo obdukcijom tela može na nesumnjiv način utvrditi uzrok smrti. Ali i u odsustvu tela, ima slučajeva kada se telo nikad ne pronađe, sud će svakako da optira sa svim drugim raspoloživim dokazima. Ako postoji trag krvi, ako postoji DNK analiza, ako postoji neki drugi dokaz, uključujući priznanje. Sve se to sagledava u međusobnoj vezi i može biti osnov sudske odluke - objašnjava advokat.

"Jedino sud može proglasiti da je neko lice umrlo"

S druge strane, koliko dugo potraga za telom ovim intenzitetom može da traje ? Da li postoje vremenska ograničenja i šta se dešava ukoliko se telo ipak ne pronađe.

- Potraga će trajati sve dokle policija, tužilaštvo i tako dalje, imaju određene indicije, odnosno dok postoje određeni podaci gde bi moglo eventualno da se nađe telo male Danke. Ali, naravno, to će imati ipak neko vremensko ograničenje, neće to moći da bude bezgranično. E sad, u tom delu, ako ne dođemo do nekih konkretnih rezultata u smislu pronalaženja tela, onda ulazimo u neku zakonsku regulativu koja je konkretna, precizna, decidna i koja kaže da jedino sud može proglasiti neko lice da je umrlo - rekao je nekadašnji inspektor Bratislav Timotijević.

Šta ako dođe do menjanja iskaza?

I dok jedan od osumnjičenih koristi zakonsko pravo da se brani ćutanjem, drugi je, kako se navodi, priznao izvršenje krivičnog dela. Ukoliko dođe do menjanja iskaza, nameće se pitanje - da li će i na koji način to uticati na istragu, ali i na sudski postupak.

- Ceni se zbog čega je izmenio svoj iskaz i sud procenjuje kojem je iskaz kredibilniji i verodostojniji. Ako, na primer, neko da priznanje i u detalje opiše neke okolnosti koje se potpuno uklapaju sa materijalnim dokazima koji su prikupljeni, a onda posle izmeni to priznanje sa nekim drugim objašnjenjima, sud može da poklanja veru u onom prvom iskazu koje sadrži potpuno priznanje, potkrepljeno je i materijalnim dokazima, a ne veruje u izmenjene iskaze i izmenjenu odbranu, opet i za to mora da navede odgovarajuće razloge - istakao je advokat Jugoslav Tintor.

Faza predistrage završena je lišavanjem slobode osumnjičenih. Nakon prvog saslušanja, kažu stručnjaci, doneta je naredba o sprovođenju istrage koja maksimalno, u pritvorskom predmetu, može trajati šest meseci. Nakon tog vremenskog roka, tužilac mora da podigne optužnicu.

BONUS VIDEO: POGREBNICI BETONIRAJU PLOČU NA ZLOTSKOM GROBLjU - Sahranjen brat osumnjičenog za ubistvo male Danke

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave