DEJAN PRIZNAO DA JE ZADAVIO DANKU (2): Sve o zločinu koji je potresao Srbiju - Stiskao devojčici vrat, nastavljena potraga za telom

Ekipa "Novosti"

07. 04. 2024. u 07:00

DEJAN Dragijević (50) priznao je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru u noći između petka i subote da je zadavio Danku Ilić.

ДЕЈАН ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЗАДАВИО ДАНКУ (2): Све о злочину који је потресао Србију - Стискао девојчици врат, настављена потрага за телом

Foto: Društvene mreže

Saslušanje Dragijevića trajalo je više od dva sata, a on je otkrio i da je imao pomagače da skloni telo Danke Ilić sa deponije. Osumnjičeni Srđan Janković (50) branio se ćutanjem.

Na osnovu tog iskaza, pripadnici MUP uhapsili su juče Radoslava Dragijevića (73) i Dalibora Dragijevića (40), oca i brata Dejana Dragijevića, zbog osnovane sumnje da su osumnjičenom za teško ubistvo Danke ilić (2) pomogli da premesti telo devojčice sa deponije u okolini Banjskog Polja na zasad nepoznatu lokaciju na teritoriji grada Bora.

Foto: Društvene mreže

- Zbog postojanja osnova sumnje da su najverovatnije 28. marta ove godine počinili krivično delo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, R. D. i D. D. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru - saopšteno je iz MUP-a.

Dalibor Dragijević je, kao i brat, zaposlen u JKP "Vodovod" u Boru, tako da su obojica upoznata sa terenima u mestu i okolini, što su mogli da iskoriste u sakrivanju tela Danke Ilić. Dejan takođe živi u selu Zlot i deli dvorište u kome žive Dalibor i njihovi roditelji.

Prema izvorima iz istrage, Dragijević je gotovo dva sata davao iskaz. Rekao je da je nakon udarca kolima mala Danka pala, a da je on istrčao iz automobila, prišao joj i počeo da je davi golim rukama. Stiskao joj je vrat i ona je, po njegovoj proceni, vrlo brzo prestala da diše. Posle toga, telo su stavili u gepek, a zatim odvezli i bacili na deponiju.

Načelnik UKP-a Ninoslav Cmolić je rekao da je automobil oduzet i da je dalje na veštačenju, kao i privatni automobili osumnjičenih. Cmolić je naveo i šta su osumnjičeni rekli na saslušanju u Tužilaštvu.

- Oni su potvrdili prethodnu priču, do detalja opisali šta se dogodilo, do detalja opisali svoju ulogu, priznali sve, ali opet je glavnoosumnjičeni da je lišio života malu Danku u automobilu, na kraju stao i rekao: "Gde sam sakrio telo, ne sećam se" -rekao je Cmolić.

On je istakao da je i vozač automobila ispričao svoju verziju priče, koja se poklapa sa suvozačevom.

Znali, a sve vreme lagali

OTAC i brat osumnjičenog Dragijevića su bezdušno davali izjave za medije tokom potrage za Dankinim telom. Pre nego što su privedeni, iako su očigledno duboko umešani, govorili su da nemaju nikakava saznanja i uglavnom pominjali loše zdravlje.

- Potpuno sam iznenađen šta nas je snašlo. Ja sam srčani bolesnik. Hitna pomoć je dolazila i zbog mene i zbog moje supruge. Ja ništa ne znam, neka policija radi svoj posao - govorio je otac Radoslav kada mu je sin Dejan uhapšen. - Policija je dolazila kod nas, ali ništa nisu našli. Nisam primetio da se nešto dešava sa Dejanom, nije se drugačije ponašao. Imao je infarkt prošle godine.
Brat Dalibor takođe je govorio da ništa ne zna i da se nada da njegov brat ne stoji iza zločina.

- Vozač ne zna gde je telo sakriveno. Suvozač to zna, međutim, oni su razgovarali dva-tri dana nakon toga, a ovaj mu je rekao: "To je moja briga, ja sam odradio šta je trebalo" - rekao je Cmolić.

Prema izjavama načelnika UKP-a, jasno je da je na mestu vozača bio Janković, a da je suvozač bio Dragijević.

Bakina pesma

Foto: Društvene mreže

TATJANA Ilić , Dankina baka, majka njenog oca Miloša, postavila je na društvenim mrežama potresnu pesmu posvećenu svojoj stradaloj unuci. Ona je tokom prvih dana istrage, zajedno sa suprugom Milanom, učestvovala u potrazi na terenima oko Banjskog Polja.

Policija je juče u Zlotu pretraživala teren u okolini kuće Dragijevića. Dovezena je cisterna za pražnjenje septičkih jama, a pušteni su i službeni psi. Među prvima, pretraženo je dvorište i bunar komšinice Dragice Šujić, koja je primetila da joj je neko obio katanac na kapiji. Oko 13 časova na lice mesta, u porodično dvorište, doveden je osumnjičeni Dejan Dragijević, koji je posle desetak minuta odveden. Odmah potom, u dvorište je uvezen bager. Zatim su ušli vatrogasci sa čakljama, a potom ponovo cisterna.

U toku popodneva istražitelji su iz dvorišta izneli nekoliko kesa i džakova. Takođe, majka Dejana Dragijevića je razgovarala sa policajcima, koji su imanje napustili nešto posle 16 časova. U međuvremenu, policija je pretraživala i groblje u Zlotu.

Selo Zlot

SELO Zlot je najveće u Timočkoj Krajini, a prema poslednjem popisu u njemu živi 2.675 ljudi. Od toga 47 odsto su Srbi, a 42 odsto Vlasi. Nalazi se u podnožju planine Malinik (1.158 m), a na tri kilometra od sela je splet pećina, od kojih je najpoznatija Lazareva, koja je i najduža u Srbiji. Kroz selo protiče Zlotska reka koja se uliva u Crni Timok.

Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru odredio je pritvor u trajanju do 30 dana za Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, sprovedeni su u petak uveče na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Zaječaru. Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Groblje

U SELU Luke, odakle je Srđan Janković, meštani upućuju da se pogleda lokalno groblje. Tu je sahranjena Srđanova majka, a i deda koji je umro u januaru. Deda je, navodno, Srđanu ostavio kolibu u šumi, što je pretraživala Žandarmerija pre neki dan. Prema očevicima, na grobljima u Lukama i Zlotu nema tragova skorog iskopavanja.vvvv

Pod alkoholom na poligraf

NAČELNIK UKP-a Ninoslav Cmolić je rekao da će biti pretražene mnoge lokacije u potrazi za telom Danke Ilić.

- Pretraživaćemo njihove kuće, iako smo ih pretresli, pretraživaćemo širu okolinu. Biće pretražene septičke jame, ići ćemo i na groblje. Ima mnogo lokacija koje ćemo obići - rekao je Cmolić.

On je otkrio i kako je teklo saslušanje osumnjičenih za ubistvo Danke.

- Oni su ispričali način na koji se sve desilo, ko je koju ulogu imao. Međutim, dva dana nakon tragičnog događaja, jedan se vratio, uzeo telo i sklonio ga i neće da prizna gde je sakrio telo - rekao je Cmolić.

Foto: Printskrin/Tv Prva

 

Cmolić je rekao da je potraga za malom Dankom trajala 10 dana zbog obimnosti informacija koje su stizale, a koje su morale da budu proverene. Probleme su stvarali i vremenski uslovi.

- Ključan trag je bio taj što smo pregledali kamere i utvrdili da je njihov automobil jedan od dva koja su prošla i zadržavala se na tom području. Trebalo je identifikovati taj automobil i vozače. Tog dana su poligrafski testirani, ali bili su pod uticajem alkohola. Imali su zakasnelu reakciju na pitanje da li ste ubili dete, što nije bilo dovoljno da im se odredi pritvor - rekao je Cmolić za TV Prva.

BONUS VIDEO - "NE MOŽEMO DA SE POMIRIMO SA OVIM" Građani Bora u šoku i neverici zbog slučaja Danke Ilić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)