MISTERIJA DUGA 24 GODINE: Šta se o motivu ubistva Arkana zna do danas

Z. Uskoković

16. 01. 2024. u 14:02

Većina osuđenih za zločin izdržala kaznu, u "Zabeli" i dalje Dragan Gagi Nikolić

МИСТЕРИЈА ДУГА 24 ГОДИНЕ: Шта се о мотиву убиства Аркана зна до данас

Foto: Arhiva "Novosti"

JEDNA od najkontroverznijih ličnosti srpskog društva Željko Ražnatović Arkan ubijen je pre tačno 24 godine, a njegova supruga Svetlana, sin Veljko, ćerka Anastasija i prijatelji porodice kao i svih prethodnih godina, na Novom groblju u Beogradu poklonili su se njegovim senima. Pomen je služio vladika remezijanski Stefan, inače duhovnik porodice Ražnatović, uz sasluženje sveštenika Hrama Svetog Save.

Ražnatović je prethodnih decenija opisivan kao evropski kriminalac, saradnik tajne srpske policije, vođa navijača, ratnik, komandant Srpske dobrovoljačke garde, biznismen, političar...

Organizatori i direktni izvršioci masakra u beogradskom Hotelu "Interkontinental", kada su pored njega ubijeni i Milenko Mandić Manda i Dragan Garić, osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora, ali motiv nikada nije utvrđen. Na kraju, sve se svelo na jednu rečenicu - Država ga stvorila, država ga i ubila! Ipak, većina osuđenih je izdržala kaznu i puštena na slobodu. Neki su u međuvremenu i ubijeni, a u zatvoru je, u požarevačkoj "Zabeli", i dalje novobeogradski opasan momak Dragan Gagi Nikolić.

Direktni izvršilac trostruke likvidacije, policajac iz Loznice, koji je radio u beogradskoj policiji - Dobrosav Gavrić, osuđen je u odsustvu na 35 godina zatvora, ali ga vlasti Južnoafričke Republike, gde se krio poslednju deceniju, još ne izručuju. U ovoj afričkoj zemlji ubijen je i jedan od organizatora zločina Milan Miki Đuričić. Veruje se da ga je stigla osveta zbog ubistva Arkana.

Komandant Srpske dobrovoljačke garde i predsednik Stranke srpskog jedinstva, ubijen je hicima u glavu, u lobiju luksuznog hotela oko 17 časova, dok mu je supruga Svetlana Ceca Ražnatović bila u obližnjem butiku. Na identičan način usmrćeni su i njegovi prijatelji Garić i Mandić. Ubica im se prišunjao s leđa.

U tom oružanom napadu, jedan od Arkanovih telohranitelja Zvonko Mateović uzvratio je na napad i zapucao. Teško je, u stomak, ranio Gavrića, koji je uz pomoć saučesnika uspeo da stigne do lozničke bolnice gde je operisan, a potom i uhapšen. Ubrzo su "popadali" svi osumnjičeni iz tog lanca, osim, kako se nagađalo - glavnog organizatora, inače saradnika tadašnje Državne bezbednosti i prijatelja načelnika DB Radomira Radeta Markovića.

Zbog pravnih zavrzlama, deo optuženih, tokom ponovoljenog suđenja, pušten je da se brani sa slobode. Oni su se uredno odazivali na pozive i dolazili na glavni pretres. Sve do izricanja presude. Tada se prvooptuženi nisu pojavili. Za njima su raspisane poternice. Gavrić je ubrzo lociran u JAR, kao i Đuričić.

"ZEMUNCI" KAO OSVETNICI

POSLE Arkanove smrti usledila je brutalna serija likvidacija na beogradskim ulicama. Svi su govorili da se svete njegovi prijatelji i saborci. Među njima su se našli i pripadnici "zemunskog klana", koji su tu činjenicu iskoristili i da očiste narko-tržište, kako bi oni zauzeli pozicije. Tada su glave izgubili mnogi "viđeniji" kriminalci, koji su na bilo koji način bili povezivani sa organizatorima trostrukog ubistva u "Interkontinentalu".

Prema nekim podacima, u tom osvetničkom pohodu pobijeno je najmanje 15 ljudi. Mnogi su skloni da kažu da osveta za Arkana još nije završena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)