VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO ULOŽILO ŽALBU: Apelacioni sud da presudi slučaj Rebrača

J.D.Lj.

16. 12. 2022. u 13:19

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu nadležnog suda od 22. jula, kojom su nekadašnja manekenka Katarina Rebrača, kao i njene dve saradnice Slađana Mironija i Mirjana Hristić, oslobođene optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО УЛОЖИЛО ЖАЛБУ: Апелациони суд да пресуди случај Ребрача

Foto :Z.J. M.

Tužilaštvo, kako je saopšteno, traži da Apelacioni sud u Beogradu sam presudi u ovom predmetu, s obzirom na to da je prvostepena presuda u ovom slučaju već jednom ukinuta.

Prvom prvostepenom presudom, podsećamo, sve tri optužene oglašene su krivim i osuđene na zatvorske kazne.

Žalba je uložena zbog bitnih povredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužilaštvo smatra da je Katarina Rebrača, kao odgovorno lice istoimenog Dobrotvornog fonda za prevenciju dojke, iskoristila svoj položaj i ovlašćenja i u periodu od 2006. do 2010. godine pribavila protivpravnu korist od 22.584.619,80 dinara. U tome su joj, tvrdi Tužilaštvo, pomogle Mironija i Hristićeva.

U detaljnoj žalbi na presudu, Tužilaštvo navodi i da su Mironija i Hristićeva postupale sa direktnim umišljajem, svesne protivpravnosti svog dela. Mironija, kao osnivač agencije "Top image" i Hristićeva, kao osnivač agencije "Mima art" na ime, navodno, izvršenih usluga, a na osnovu faktura koje su ispostavile Fondu bez prateće dokumentacije, svesne da nisu pružile određene usluge, podizale su novac, a potom ga, tvrdi Tužilaštvo, predavale Rebrači.

Bivša manekenka je, navodno, sredstva sa računa koristila za svoje potrebe, suprotno aktu fonda kojim je predviđeno da ista budu isključivo za ciljeve te organizacije. tako je, tvrdi Tužilaštvo, sa računa Fonda plaćala avionske karte, aerodromske takse za sebe, porodicu, prijatelje, kao i modne kreatore i koristila novac i za druge svoje potrebe, a što proizilazi iz ekonomsko-finansijskog veštačenja.

Tužilaštvo je, podseća, u završnoj reči tražilo od suda da Rebraču osudi na kaznu zatvora od najmanje tri godine i 10 meseci, a Mironiju i Hristićevu na po godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna