PRIZNAO I UBISTVA KOJIH JOŠ NEMA U OPTUŽNICI: Svi detalji svedočenja Srđana Lalića na suđenju grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

N. B. - S. J. M.

07. 11. 2022. u 22:19

PRE nego što počnem svoje izlaganje, želim da se izvinim porodicama žrtava zbog svega što je učinjeno i svega što će morati ovde da čuju - rekao je na početku.

ПРИЗНАО И УБИСТВА КОЈИХ ЈОШ НЕМА У ОПТУЖНИЦИ: Сви детаљи сведочења Срђана Лалића на суђењу групи Вељка Беливука и Марка Миљковића

Foto: Printksrin

Veljka Belivuka poznajem dugi niz godina, a od 2016. sarađujemo na poslovima s drogom.

Miljkovića sam upoznao kao njegovog prijatelja, upoznao sam ga posle ubistva Aleksandra Stankovića. U tom periodu sam učestvovao u pratnji i opservaciji više ljudi bliskih "škaljraskom" klanu, koji su bili pretnja po život Belivuku. U januaru 2017. godine Miljković i Belivuk su tražili da im pomognem u opservaciji Vlastimira Miloševića, Miljkovićevog kuma, što sam ja i prihvatio. Miljković mi je objasnio da su u zavadi i da je Milošević organizovao da mu se baci Molotovljev koktel na stan u Krnjači.

Ovim rečima juče je pred Specijalnim sudom u Beogradu započeo svoje svedočenje Srđan Lalić, jedan od trojice svedoka optuženih u nastavku glavnog pretresa protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi, kojoj se na teret stavljaju ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Lazara Vukičevića, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Tužilaštvo je optužnicu podiglo i zbog nelegalne trgovine narkoticima, nelegalnog posedovanja oružja, otmica i silovanja.

Lalić je zatim ispričao da je Miljković od njega zahtevao da prati njegovog kuma Vlastimira Miloševića, jer je navodno sa njim bio u zavadi. Ispričao je kako je pod njegov auto stavio lokator i skrivenu kameru preko puta njegovog stana, kako bi znali kakva mu je rutina.

- Nisam znao da će biti ubijen, o tome sam saznao iz medija - rekao je Lalić.

Potom je ispričao da je bio u Barseloni, da su tamo trgovali narkoticima, da je 2018. postao distributer za "Skaj" aplikaciju, navodeći i da je Radoje Zvicer imao nadimak Nikita.

Lalić je rekao i da su mu Belivuk i Miković detaljno ispričali kako su ubili Gorana Mihajlovića, ubrizgavajući mu cijanid iz šprica u usta i da mu je Belivuk jednom pokazao plac gde su spaljeni njegovi ostaci.

- Video sam na slikama kako mu pena ide na usta i fotografiju njegovog ugljenisanog tela - naveo je Lalić. - Posle ubistva Mihajlovića, sa njegovog "Skaj" naloga su uzeli nešto oružja i droge. Rekli su i da ga je namamio neki Šundić, na "Skaj" je bio Džeri, a kasnije Santos.

Foto N. Skenderija/privatna arhiva

Lalić, koji je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopio sporazum o svedočenju po kojem u zamenu za 18 godina zatvora mora da ispriča sve što zna o kriminalnoj grupi, dodao je da mu je Miljković ispričao kako je ubijen Ljubomir Kića Marković, novembra 2019. i da je za to bio angažovan Ljubomir Lainović. Naveo je da je Lainovića zatim Miloš Budimir odvezao u štek stan u Ustaničkoj ulici, a da je Marko Budimir organizovao da se unište oružje i municija.

Kazao je da je ubistvu prethodilo to što se odvojila jedna grupa navijača okupljena oko Markovića i da se došlo do zaključka da to može da bude veliki problem. Miljković je, prema njegovim rečima, odlučio da Marković treba da bude ubijen.

- Belivuk i Miljković su mi rekli da idu na sastanak sa Dejanom Lazarevićem, a kada su se vratili rekli su mi: "Upecali smo Kiću".

On je ispričao da je Lainović kasnije ubijen i da se čudio tome.

Lalić je govorio i o pripremama za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, januara 2020. Naveo je da je na Glifadi boravilo dvadesetak pripadnika "kavačkog klana", da bi  locirali Dedović, Stamatović, kao i Alana Kožara.

- Poneli smo kamere, špijunsku opremu. Imali smo informaciju da su tamo, jer su im porodice praćene, ali ništa nismo našli - rekao je Lalić i dodao da se na Belivukov zahtev vratio u Atinu početkom januara. Tvrdio je da je bio na vezi preko aplikacije "Skaj" sa Karlosom i još jednom osobom i da su mu rekli da su to Kašćelan i Zvicer.

- Izbio je problem, jer su se Lainović i Brašnjević, koji su bili u Grčkoj, potukli sa nekim ljudima. Komunicirao sam sa Lainovićevom majkom, koja je na "Skaju" bila big mama i njegovim bratom, ali i Zvicerom. Pušteni su iz pritvora posle nedelju dana. Imao sam informaciju da je za njihovo puštanje iz pritvora plaćeno 100.000 evra. Ostao sam sa njima u kontaktu, ispričali su mi kako su likvidirali Dedovića i Stamatovića, kao i kako su ih pronašli i pratili.

Prema Lalićevim rečima, nakon ubistva u Atini, Miljković je od njega tražio da sprži sve Lainovićeve aparate, kao i aparate njegove majke i brata, da sprži aplikaciju "Skaj".

Naveo je da mu je tada Miljković pokazao slike mrtvog Lainovića, koji je likvidiran, prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji.

- Lainovića su pretukli i ubili ga hicem u glavu. Mene je to iznenadilo, imao je velike zasluge u klanu, izvršio je dve drske likvidacije, bio je koristan - rekao je Lalić.

- Lainovićeva majka je narednih meseci dolazila na stadion, raspitivala se o njemu, novcu koji je ostao. Miljković je naredio da se svi držimo priče, da je svojeglav otišao da se nađe sa nekim svojim prijateljem Aresom, koji je bio u Španiji i da ga je tu "škaljarski klan" oteo i likvidirao.

Lalić je naveo i da je Lainoviću i Brašnjeviću trebalo da se isplati milion evra, ali da je Zvicer odlučio da im bude isplaćeno po 250.000 evra. Dodao je i da zna da je Lainović od tih para kupio drogu, BMV, "roleks"...

Govoreći o kući strave u Ritopeku, Lalić je naveo kako je Miljković kazao da je ona na idealnoj lokaciji, da ne mora da se prolazi naplatna rampa, da usput nema kamera i da u samoj kući postoji prostorija, idealna za privatni zatvor, ali i za ubistva. Kazao je i da mu je optuženi Draganić ispričao da je u toj prostoriji prvo gajio marihuanu, a da je onda tu kuću prodao Miljkoviću i Belivuku u zamenu za stan u stambenom bloku na Zvezdardi, ali da je nisu preveli na sebe. Dodao je i da su mu rekli i da je Radoje Zvicer finansijski pomogao Belivuku i Miljkoviću da kupe tu kuću, koju je, kako je rekao, Miljković već tada zvao klanica i upozoravao stalno da njena lokacija nikako ne sme da bude otkrivena.

Ljubomir Lainović, Foto Instagram printskrin

Upravo u tu kuću, kako je kazao Lalić, dovoden je Aleksandar Gligorijević Puki. Zatim je naveo šta je prethodilo njegovom ubistvu.

- Gligorijević je bio blizak sa Belivukom. Veljku i Marku došao je sa pričom kako treba da budu likvidirani na nekoj od narednih utakmica, i to iz snajpera iz zgrade Stjepana Filipovića. Rekao im je da su momci koji su angažovani da to urade stupili sa njim u kontakt, govoreći da prodaju likvidatore za 100.000 evra. Kako bi to potkrepio, doneo je snajper, koji je i zaplenjen na stadionu. Doneo je snajper, Belivuk i Miljković su ga odlažili i pozvali Jankovića da ga proveri i to je Gligorijevićevu priču dovelo u sumnju, jer je Janković rekao da nema domet iz te zgrade. Tada se posumnjalo da igra duplu igru i da možda želi da namami Belivuka i Miljkovića.

Lalić je naveo da je nekoliko dana kasnije Belivuk došao nervozan, jer je utvrđeno da Gligorijević ne govori istinu. Tada je, prema njegovim rečima, doneta odluka da Puki treba da bude likvidiran i da su Belivuk i Miljković pripadnicima grupe podelili zadatke. Gligorijevića su namamili tako što su mu kazali da imaju da mu prodaju marihuanu.

Gligorijevića su, kako je Lalić rekao, skinuli u donji veš.

- Sve vreme se kleo da nikoga nije izdao i da će se pokajati kada to budu shvatili. Marko Budimir mi je dao kesu u kojoj su bili njegov "Skaj", kaiš, lanac i sat. Mi smo produžili ka kući Miloša i Marka Budimira, par stotina metara od njihove kuće, u kanal smo bacili sat, lanac i šnalu od kaiša. U njihovoj kući u peći smo spalili garderobu - nastavio je Lalić, dodajući da je on imao zadatak da proveri Gligorijevićev skaj telefon.

- U telefonu nisam našao ništa što bi ga kompromitovalo, ali već je bilo kasno. Ušao je u tu kuću i nije bilo mogućnosti da odatle izađe. Te večeri prvi put sam ušao u kuću u Ritopeku.

SLUŠALI I ZAPISIVALI

U boksu za optužene juče je bilo mirno. Belivuka su poslednjeg doveli u deo za optužene, pre njega Miljkovića, koji je sedeo ispred njega u prvom redu. Ono što je Lalić govorio beležili su i Marko i Miloš Budimir, kao i Nebojša Janković. Miljković je tokom skoro dva sata izlaganja Lalića, sve vreme pisao i hvatao beleške. Za razliku od njega, Belivuk ništa nije zapisivao, povremeno je aplaudirao, smejao se, negodovao, gestikulirao rukama i češkao se po glavi i nosu. Kada je Lalić, nakratko, zastao da popije malo vode, Belivuk je prokomentarisao: "Treba ti da se setiš, kad lažeš".

KOJIĆA UDAVILI KABLOM

Lalić je u svedočenju naveo i da je ubijen i Miljkovićev kum Mirko Kojić, čija se likvidacija nije našla na dve optužnice, po kojima se trenutno sudi kriminalnoj grupi.

Tvrdio je da je Miljković okupio njega, braću Budimir i još njih nekoliko i saopštio im da je Kojić velika pretnja po njega i može biti pretnja po sve, zbog "ubistva na šinama" i nekih drugih likvidacija i "da moramo da ga se rešimo".

- Niko nije negodovao. Svi smo prihvatili plan. Miljković je bio u kontaktu sa Kojićem i plasirao mu je priču kako ga je policija presrela, uhapsila, da je formirana posebna grupa da ih sredi i da su ga posle pustili. Miljković je to uradio da ne bi posumnjao da će da ga namame i otmu. Kojiću je rečeno da je pod prismotrom. To je bila fiktivna priča.

Foto Printskrin jutjub

Narednih dana sam video fotografije Kojića iz prostorije u Ritopeku, vezanog trakom preko ruku, nogu i lica. Detaljno su mi ispričali kako su Kojića ubili produžnim kablom. Isprva su pokušali da ga udave produžnim kablom i to Simke kog je Miljković poveo da se iskali. Kabl je pukao i Miljković je nastavio da ga davi ostacima kabla i na kraju mu je slomio vrat. Detaljno su mi ispričali kako su telo uništili sekirom i skalpelom i da je to trajalo oko šest sati, a potom su ga samleli i bacili u reku - daodao je Lalić.

GOKSIJA USMRTILI VELIKOM SEKIROM

Lalić je priznao da je učestvovao u ubistvu Gorana Veličkovića Goksija. Kako je naveo, odranije je znao da su Veličković i Belivuk nekada bili prijatelji, u periodu kada je Stanković bio živ, a da ga je Belivuk neko vreme tražio zbog kontakta sa "škaljarcima".

Foto Privatna arhiva

Kada su vođe grupe saznale da je u kontaktu sa Bojanom Hrvatinom, namamili su ga pošto su saznali da traži da kupi pištolj, izmisli su lik s kojim se Hrvatin navodno dopisivao oko oružja i on je prihvatio da pogleda oružje. Kada su ga oteli i odveli u kuću u Ritopeku, na podu je bio samo najlon.

- Belivuk ga je još nekoliko puta šutnuo nogom u glavu. Kako smo mu zalepili i usta, počeo je da krklja, odlepili smo, pljunuo je nekoliko zuba. Krenulo je ispitivanje, ja sam uzeo armiračka klešta i zalomio mu nokat uz pretnju da će mu biti iščupani ako ne da šifru za 'Skaj'. Dao je, i Belivuk je otišao sa telefonom na sprat, jer u bunkeru nema dometa... U međuvremenu, razgovarali smo s njim o navijačkim temama, ceni kokaina i slično. Oko sat i po do dva kasnije ušli su Miljković i Belivuk. Miljković je nosio sekiru, sa velikom držaljom. Prozborio je par rečenica sa Goranom. Rekao je "ajde Goksi, vreme je", Goran je pitao "kako da se namestim", rekao mu je "na stomak". Zamahnu je jako sekirom, jednom, pa drugi put. Vrat mu je bio odvojen od tela. Goran se dostojanstveno i hrabro držao sve vreme - ispričao je Lalić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana