"STRAŽAR" NIJE PROKRIJUMČAREN: Nema krivičnog dela prilikom unosa slike Paje Jovanovića u Srbiju

S. J. M.

01. 11. 2022. u 06:31

VIŠE tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da nema elemenata krivičnog dela za koje bi Nikola Kovačević, bivši gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Grada Beograda, kojem je u julu prošle godine na beogradskom aerodromu privremeno oduzeta umetnička slika "Stražar" Paje Jovanovića, mogao krivično da odgovara.

СТРАЖАР НИЈЕ ПРОКРИЈУМЧАРЕН: Нема кривичног дела приликом уноса слике Паје Јовановића у Србију

Umetnina zaplenjena na aerodromu "Nikola Tesla", Foto P. Milošević

Kako nam je rečeno, protiv njega nije ni podneta krivična prijava, već je Više tužilaštvo proveravalo na osnovu izveštaja Uprave carina i podataka Agencije za suzbijanje korupcije da li je u Kovačevićevim radnjama prilikom unošenja slike u Srbiju bilo elemenata krivičnog dela. Sumnjalo se na krijumčarenje, moguću i korupciju, ali je na kraju utvrđeno da toga nije bilo.

Protiv Kovačevića se zbog carinskog prekršaja, jer nije prijavio sliku i na nju platio carinu, vodi prekršajni postupak u Prekršajnom sudu u Beogradu. On još traje, a prema zakonu, može mu se izreći novčana kazna u rasponu od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja.

Kovačević je sliku na aukciji u Beču kupio za 137.500 evra i carina koju je trebalo da plati iznosila je oko 30.000 evra. Slika mu je privremeno oduzeta dok se ne završi sudski postupak i s obzirom na to da je reč o vrednom umetničkom delu, koje zahteva i posebne uslove čuvanja, ona se nalazi u trezoru Narodne banke Srbije.

Umetnina zaplenjena na aerodromu "Nikola Tesla", Foto Tanjug, Ministarstvo finansija,Uprava carina

Advokat Veselin Cerović kaže nam da je od samog početka bilo jasno da nema krivičnog dela krijumčarenja, jer slika Paje Jovanovića nije roba čiji je promet zabranjen, bez obzira na njenu vrednost.

- To nije droga, niti 200 komada parfema, već legalno kupljena slika, za koju je Kovačeviću u Austriji vraćen i PDV - kaže Cerović.

- Krijumčarenje je bavljenje nezakonitim prenošenjem robe i mora se dokazati umišljaj.

Kovačević je doneo remek-delo, koje će ostati u Srbiji, jer je nacionalno blago i nikada neće dobiti dozvolu da se iznese. On je to svesno uneo i to nije krijumčarenje, već mu za to treba zahvaliti.

Međutim, kod je reč o carinjenju, svako je dužan da prijavi šta prenosi i ako to nije uradio, mora da plati kaznu. Kovačević je sliku dimenzija 70 sa 56 centimetara uneo spakovanu u kofer sa prtljagom. Pošto nije prijavio robu čija je vrednost veća od 100 evra, napravio je prekršaj. Takođe, kod sebe je imao 15.500 evra, koje isto nije prijavio, a prema propisima, dozvoljeno je unošenje do 10.000 evra. Sve preko se zadržava dok se ne okonča prekršajni postupak.

TRANSPORT SA KOŠULjAMA

ZANIMLjIVO je i da Kovačević, za kojeg kažu da je kolekcionar, što su bili i njegovi roditelji, tako vrednu sliku nije transportovao u konzervatorskoj kutiji, već ju je stavio sa garderobom i ličnim stvarima.

Stručnjaci objašnjavaju da takva vredna dela treba da se nose u posebno napunjenim pakovanjima od iverice i lesonita, ispunjenim silikonskom penom, kako bi se sprečilo da se platno dodiruje sa bilo kakvim drugim površinama. Navode da je to zanemarljiv trošak u odnosu na vrednost dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)