TUŽILAŠTVO TRAŽI 15 GODINA ROBIJE: Okončano suđenje Zdravkoviću za pokušaj ubistva Milana Beka 2014.

J. D. LJ.

21. 05. 2021. u 22:19

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu juče je, u završnoj reči na suđenju za pokušaj ubistva Milana Beka 2014. na Senjaku, predložilo sudu da optuženog Aleksandra Zdravkovića proglasi krivim i osudi na najmanje 15 godina robije, sa čime su se saglasili i biznismenovi advokati, dok je odbrana zatražila oslobađanje.

ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ 15 ГОДИНА РОБИЈЕ: Окончано суђење Здравковићу за покушај убиства Милана Бека 2014.

Foto P. Milošević

Postupajući tužilac Nenad Stefanović rekao je da smatra da je tokom suđenja dokazano da je Zdravković izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju, koje mu se optužnicom stavlja na teret. On je ocenio da je odbrana Zdravkovića, koji negira izvršenje dela, usmerena na izbegavanje, odnosno umanjenje njegove krivične odgovornosti.

- Nesporno je utvrđeno da je Zdravković, zajedno sa nepoznatom osobom pokušao da ubije Beka, kao i da je sa umišljajem doveo u opasnost i život njegovog vozača - objasnio je tužilac i podsetio da je na suđenju i sam Beko, kazao da je sa protekom vremena sve uvereniji da je Zdravković osoba koja ga je upucala, rekavši na kraju: "Da, on je taj."

Tužilac je naveo i da je nalazima Biološkog fakulteta utvrđeno da je Zdravkovićev DNK pronađen na čaurama nađenim na licu mesta.

PRESUDA 26. MAJA

SUD je izricanje presude zakazao za 26. maj i to će biti druga prvostepena presuda Zdravkoviću, jer je prvu, kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi. Tada mu je ukinuo i pritvor u kojem je bio četiri godine, i odredio mu kućni pritvor u kojem se nalazi i dalje.

S druge strane, Zdravkovićeva odbrana u završnoj reči istakla je da nije dokazano da je on počinio delo koje mu se stavlja na teret.

- Nažalost, mediji su već unapred, osudili mog klijenta - kazala je Zdravkovićeva advokatica Milica Colić Kravarski.

Optužen Aleksandar Zdravković sa advokatom, Foto Arhiva

- Ipak, očekujem da sud ceni samo dokaze, sudi po zakonu i donese pravilnu odluku. Jedna od ključnih stvari je Bekovo svedočenje koje je problematično po više osnova. Naime, simptomatično je da se on bolje seća događaja posle šest i po godina, nego što ga se sećao nakon što je pucano na njega.

Ona je podsetila da je tužilaštvo imalo zadatak da dokaže optužbu, a ne da to radi oštećeni. Shodno tome, odbrana tvrdi da je učinjeno niz bitnih povreda zakona, optužba nije dokazana i shodno tome, zatražila je da sud oslobodi krivice njenog klijenta.

Optuženi Zdravković je u završnoj reči, ponovio da nema veze sa slučajem, da nije bio na mestu gde se dogodio incident i da nije kriv, kao što to tvrdi od početka procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)