JELICU USMRTI SA 36 UBODA NOŽEM: Tužilaštvo traži 40 godina zatvora za Vladana Grahovca zbog brutalnog ubistva starice

J. Ć.

30. 03. 2021. u 11:12

PRED Višim sudom u Nišu danas je nastavljeno suđenje Vladanu Grahovacu (27) iz Raške, kome se na teret stavlja teško ubistvo Jelice Tatarovski (82) iz Niša.

ЈЕЛИЦУ УСМРТИ СА 36 УБОДА НОЖЕМ: Тужилаштво тражи 40 година затвора за Владана Граховца због бруталног убиства старице

Foto privatna arhiva

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, koliko je u trenutku izvršenja krivičnog dela, 31. avgusta 2019. godine bila propisana za to delo, smatrajući da za Grahovca ne postoje nikakve olakšavajuće okolnosti budući da je Jelicu koja je živela sama u stanu ubio na svirep način,  a da je jedini motiv za to bio koristoljublje.

Na to ukazuje njegovo ponašanje dan pre i nakon ubistva, da je sve dobro isplanirao, do detalja. Da je došao u Niš gde je studirao, jer je poznavao Jelicu, znao njene navike, poneo sa sobom čekić i nož. Znao je kako da se predstavi da mu ona otvori vrata, i sa više od 36 uboda je usmrtio. Sve to je trajalo najmanje 15 minuta, a teške patnje koje je pretrpela i broj povreda i intenzitet patnje ukazuju na negovu svirepost. Sve je uradio sračunato. Više puta iz njenog stana on je ulazio i izlazio, uklanjao dokaze, presvlačio se, a zatim kupio kartu i krenuo za Beograd u iznajmljeni stan što je takođe unapred pripremljeno. Ona ga je iz sažaljenja pustila u stan, jer ga je poznavala - naveo je, između ostalog, tužilac Andrija Igić.
Grahovac je na početku suđenja na zahtev sudije Mirka Draškovića obrazložio zašto je pokuša da se ubije po završetku prethodnog ročišta.
- Kada je veštak sudske medicine Radovan Karadžić do detalja čitao nalaz ja sam se uznemirio, jer ja nisam takav. Počeo sam da čujem glasove: "ubico", "svinjo", "ubij se". U suicidu sam video jedini spas. Ovako je na sudu obrazložio pokušaj ubistva Vladan Grahovac... on međutim nije dao konkretan odgvor na pitanje sudije zašto tokom trajanja suđenja nije predočio da mu nije dobro i da ima glasove.
Nakon tog događaja on je upućen na psihijatrijski pregled u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, gde je konstatova da ima povrede od samopovređivanja, ali da nije imao nameru da se ubije već da privuče pažnju.
-Pretili su mi komandiri Specijalne zatvorske bolnice, zato sam morao da dam takav iskaz. Rekli su mi da će me vezivati i pustiti me kod ludaka, a da neće odgovarati za njihove postupke- tvrdio je on, ali nije mogao da precizira koji mu je tačno komandir pretio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!