NASTAVLJA SE SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU: Detaljno opisali kako je izvršena otmica Gorana Mihajlovića

Novosti online

25. 04. 2023. u 14:23 >> 15:03

U ZGRADI Specijalnog suda u Beogradu danas se nastavlja suđenje pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Svoje izlaganje nastaviće treći svedok-saradnik i kum Marka Miljkovića Nikola Spasojević, koji je do sada obelodanio nove, brutalne detalje o ubistvima grupe.

НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ БЕЛИВУКОВОМ КЛАНУ: Детаљно описали како је извршена отмица Горана Михајловића

Marko Miljković Mare i Veljko Belivuk

Mogućnost da mu postavljaju pitanja imaju zamenik tužioca, sudsko veće, advokati kao i sami optuženi.

Sudija: Da li ste znali kako je izvršena otmica Gorana Mihajlovića?

Spasojević: Posle otmice i ubistva, Miljković je tražio da Milinko Brašnjović i ja odemo do jednog kafića kod Fakulteta bezbednosti, posle sam povezao kada sam čitao u novinama da je majka njegova pokrenula svoju istragu, rekao je da će doći dve žene i da polomimo lokal. Posle sam u tužilaštvu znao da je to čovek koji je za mene bio NN, pokazao sam i kuću u Surduku.

Sudija: A ko ga je oslovljavao sa NN?

Spasojević: Oni su ga u međusobnoj komunikaciji pre ubistva oslovljavali sa NN.

Sudija: Rekli ste da ste imali opciju, kada ste pozvani da čuvate momka u Ritopeku, da znate kako bi se završilo da ste odustali, šta to znači?

Spasojević: Ja sam dospeo u sve ovo tako što mi je Miljković rekao "kume hoću da ubijem Vlastu, ili si sa mnom ili protiv mene". Zna se kako su prolazili oni koji su odustajali, zna se za Mirka Kojića. Prećeno mi je i u pritvoru, kada sam otkazao punomoćje svim advokatima, prećeno mi je 1. jula.

Sudija: U nekom momentu ste odustali?

Spasojević: Tako je, imao sam pištolj, poželeo sam da se ubijem. Nisam više mogao da gledam te morbidarije, nisam imao svoj život, bilo mi je muka.

Sudija: Ništa vam se nije dogodilo

Spasojević: Bilo je pitanje kada će da se dogodi.

Sudija: Da li ste poznavali pokojnog Aleksandra Gligorijevića?

Spasojević: Jesam, on je bio drug Veljka i Marka, dolazio je na stadion.

Sudija: Kada je lišen života?

Spasojević: Sredinom 2020., znam da je posle Atine.

Sudija: Da li je bilo nekih dogovora oko ubistva Gligorijevića?

Spasojević: Meni je Veljko to nasamo rekao, ne znam.

Sudija: Kada ste upoznali Bojana Hrvatina i Srđana Lalića? (druga dva svedoka saradnika)

Spasojević: Posle izlaska iz pritvora Belivuka i Miljkovića za ubistvo na šinama.

Sudija: Gorana Veličkovića ste poznavali?

Spasojević: Ne.

Sudija: Kada je on ubijen?

Spasojević: 3. avgusta, ostalo mi je u sećanju jer je bilo u nedelju dana sa ubistvom Nikole Mitića

Počeo suđenje, Spasojević izašao za govornicu

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih, kako bi utvrdilo da li su svi prisutni da bi suđenje moglo da se održi.

Za govornicu je izašao svedok saradnik Nikola Spasojević, a prvi će mogućnost da mu postavlja pitanja imati zamenik tužioca.

Tužilac: Kada i na koji način ste stupili u kontakt sa tužilaštvom i šta vas je motivisalo na sklapanje sporazuma?

Spasojević: Sam sam odlučio, pismo sam uputio i želeo sam da iznesem sve. Ja nisam učestvovao u svemu ovome iz nekog razloga kao što je materijalna korist, neću od sebe da pravim cvećku, ali učestvovao sam iz straha. Eto.

Tužilac: Rekli ste da ste imali telefon sa skaj aplikacijom i da vam je nadimak bio Topalović?

Spasojević: Dao mi ga je Marko Miljković, posle Gorana Mihajlovića, kao i golf. Marko je plaćao i pretplatu, bila je izuzetno skupa, ja nisam imao ni potrebu za tim telefonom, niti sam mogao da ga plaćam. Cena je bila oko 1.000 evra za šest meseci. Koristio sam ga sve dok nisam izašao iz ove grupe, tada sam ga isključio i bacio.

Tužilac: Spominjali ste fotografisanje na placu u Surduku?

Spasojević: Miljković i Belivuk su tražili da ih slikam pored zgarišta, na kom su zapalili telo Mihajlovića. Bili su okrenuti leđima ka meni licem ka vatri, bili su u kombinezonima i sa kačketima. Znam da je i Miljković slikao vatru i Gorana.

Tužilac: Vezano za ubistvo Gligorijevića, koji od braće Budimir je očestvovao?

Spasojević: Marko Budimir ga je dovezao, a Miloš Budimir je učestvovao u sečenju i komadanju tela.

Tužilac: Jednu pušku ste doneli u garažu u Ritopek, koju?

Spasojević: Bila je sa optiko, mislim da je M76

Tužilac: Pročitali ste optužnicu, jedna tačka se odnosi na otmicu i silovanje I. S. Znate li nešto o tome?

Spasojević: Mislim da sam zapasio momka koji je ležao u separeu na stadionu Partizana i da sam pitao ko je momak, ali nisam dobio neke konkretne informacije

Tužilac: Kako povezujete tog momka sa I. S.?

Spasojević: Upečatljiva mi je slika iz optužnice, na kojoj je sa crnim duksom preko glave, sklupčan u separeu.

Tužilac: Da li su predstavnici ove grupe imali veze sa predstavnicima MUP?

Spasojević: Naravno,, Aleksandar Purković je na skaju bio šerif. On je iz kraja Miljkovićevog, bio je nešto suspendovan, pa su mu Miljković i Belivuk pomogli da se vrati u službu, na Zvezdaru. Bio je i Papić, on je dolazio na stadion u bazu, bio je King na skaju.

Tužilac: Da li ste vi kontaktirali sa Purkovićem?

Spasojević: Jesam, ali ne preko skaja nego preko običnog telefona. Marko je koristio moj telefon za kontakte koji nisu preko skaja, zvao ga je na Viber.

Tužilac: Šta je Purković radio za grupu?

Spasojević: Davao je neke informacije koje samo policija može da ima.

Optuženi dovedeni u sud

U najveću sudnicu Specijalnog suda u Beogradu uvedeni su Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali optuženi za sedam ubistava, trgovinu drogom i oružjem, otmice i silovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!