FORENZIČAR MUP O BELIVUKOVIM TELEFONIMA: Sa razlogom su čuvani u fioci tačno godinu dana

Z. Uskoković

03. 04. 2023. u 18:27

SVEDOK Andrija Miletić, digitalni forenzičar MUP Srbije, ispričao kako je godinu dana držao kod sebe dva DVD sa "skinutim" sadržajima iz tri aparata Veljka Belivuka.

ФОРЕНЗИЧАР МУП О БЕЛИВУКОВИМ ТЕЛЕФОНИМА: Са разлогом су чувани у фиоци тачно годину дана

Foto: Petar Milosevic

-Data su mi tri telefona Veljka Belivuka, posle ubistva Vlastimira Miloševića, kao i dva DVD sa ekstrahovanim sadržajem iz njih, gde je bila njegova sms komunikacija, fotografije, snimci...Rečeno mi je da to sklonim po strani i da sačekam sa veštačenjem, a da je to naređenje Dijane Hrkalović, odnosno ministra Nebojše Stefanovića. Sve se to dešavalo februara 2017. godine, mesec dana posle ubistva.

Svedočenjem Andreja Miletića, jednog od četvorice svedoka, koje je predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), juče je u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje nekadašnjim viskom rukovodiocima MUP Srbije.

Bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović, tadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Dejan Milenković Bagzi i nekadašnji načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić terete se za zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem.

- Marta 2018. godine pozvao me je pretpostavljeni Dejan Milenković i naredio da hitno telefone i sadržaj iz njih, predam tužiocu, odnosno sudiji - ispričao je Miletić,inače jedan od vrhunskih digitalnih forenzičara.

- Imao sam problem oko vac apa, jer se sadržaj gubi posle godinu dana i ne može da se povrati. Tužilac je bio jako ljut što se sa tim dostavljanjem čekalo godinu dana, uprkos brojnim urgencijama.

Prema rečima Miletića on je tokom tih godinu dana, dok su telefoni i "skinuti" sadržaj iz njih, koji je čuvan na dva DVD, bili kod njega u fioci - nekoliko puta sugerisao Milenkoviću da nije dobro što "to stoji" i što se ne dostavlja tužilaštvu. Uvek je dobijao odgovor da je "takav stav Nebojše Stefanovića".

- Da li vam je Dijana Hrkalović nekada nešto direktno naredila - upitao je njen advokat Vladimir Đukanović.

- Ne, nikada - odgovorio je ovaj svedok, a isto su ponovila i ostala trojica.

Gde su završili Belivukovi telefoni

Belivukovi telefoni, međutim, nisu odmah završili kod Miletića. Prethodno su bili kod njegovog kolege Nikole Raičevića, koji ih je veštačio sa Milanom Bastom i sadržaj prebacio na pomenuta dva DVD. Ipak, u jednom trenutku, po naređenju Milenkovića, sve to je predato Miletiću.

- U kancelariju su tada došli Miletić i moj tadašnji šef, a sada pokojni Slobodan Stoiljković - ispričao je juče drugi svedok Nikola Raičević.

- Bio je februar 2017. Stoiljković mi je rekao da je Milenković naredio da telefone i sadržaj iz njih predam Miletiću. Posle toga je rekao da sve ono što sam ekstrahovao iz njih, a što je bilo na mom računaru - izbrišem.

Kao svedok juče je ispitan i Risto Vujović, koji je potvrdio da je snimak tajnog razgovora između advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića, u jednom lokalu na Vračaru - skraćen za skoro četrdesetak minuta:

- Bio sam u Nemačkoj, na službenom putu kada je moj tadašnji načelnik Dejan Milenković dobio telefonski poziv. Rekao mi je da odberem čoveka, koji će sačekati nekog operativca iz Radne grupe "Mangusta", kako bi se intervenisalo na snimku tajnog razgovora između advokata i Miloradovića. Mislio sam da treba da se dodatno "prečisti" zvuk , jer je reč o ambijenatlnom snimanju. Naložio sam Slobodanu Kneževiću da ode do kancelarije i da pomogne.

Knežević je kasnije ( on je bio četvrti svedok na jučerašnjem suđenju) izvestio svog šefa Vujovića da je operativac, čijeg imena se ne seća, zatražio da se snimak iseče i skrati na dva mesta, što je on i uradio.

Reč je o delu razgovora gde se pominje intima Dijane Hrkalović, ali i tvrdnje advokata Ognjanovića da je ona uspela da dva ključna snimka video-nadzora, sa mogućim dokazima protiv optuženih za "ubistvo na šinama" - skloni.

- Kada je to čuo Vujović mi je rako da na CD narežem originalni i kompletan snimak razgovor između Ognjanovića i Miloradovića - ispričao je Knežević.

Vujović je 2020. godine ceo snimak predao Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije.

DIJANA I JABUKA

POSLE svedočenja Andreja Miletića, okrivljena Dijana Hrkalovića javila se za reč i zatražila da Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) povuče optužnicu jer je protivzakonita.

- Ja ovo svedočenje čekam od početka - izjavila je prvooptužena. - Iz ovoga se da zaključiti da su od četiri aktera, A,B,C i D, na optuženičkoj klupi samo srednja dva. Slikovito rečeno, osoba A je naredila osobi B, a ova osobi C, da osoba D ukrade jabuku. Za krađu ne odgovora ni direktni izvršilac, osoba D, niti glavni nalogodavac - osoba A.

Iza ovih Hrkalovićevih reči provejava da je bivši ministar policije Nebojša Stefanović - osoba A, da je ona osoba B, da je Milenković osoba C, a da je svedok Miletić ososba - D.

NASTAVAK 16. MAJA

NASTAVAK suđenja Dijani Hrkalović, Dejanu Milenkvoiću i Miloradu Šušnjiću biće nastavljeno 16. maja. Na predlog Tužilaštva za organizovnai kriminal (TOK) tada će biti ispitano još troje pripadnika Službe za specijalne istražne metode (SSIM). Reč je o Darku Stefanoviću, Milenku Musuroviću i Marijani Tasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024