LEGIJA PRVI PUT PROGOVORIO O UBISTVU ĆURUVIJE: Ostajem pri svemu što sam ranije rekao

N.B.

08. 03. 2023. u 11:09

SVEDOČENjEM Milorada Ulemeka Legije danas je pred Apelacionim sudom u Beogradu nastavljen glavni pretres protiv četvorice optuženih za umešanost u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

ЛЕГИЈА ПРВИ ПУТ ПРОГОВОРИО О УБИСТВУ ЋУРУВИЈЕ: Остајем при свему што сам раније рекао

Foto: Arhiva "Novosti"

Na optuženičkoj klupi su bivši čelnici Resora Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić. U odsustvu se sudi pripadniku Službe, Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu i koga je Tužilaštvo označilo kao neposrednog izvršioca zločina. Oni su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno sto godina zatvora, ali je Apelacija ukinula tu odluku i odlučila da otvori pretres u drugostepenom  postupku, nakon čega će biti doneta pravosnažna presuda.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila u jeku NATO bombardovanja u beogradskoj Svetogorskoj ulici, u pasažu ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Sa njim je u tom trenutku bila njegova nevenčana supruga Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake povrede. Prpa je pre dva dana svedočila i tada je tvrdila da Miroslav Kurak nije osoba koja je usmrtila Ćuruviju.

Ulemek je pod velikim merama obezbeđenja iz požarevačkog zatvora "Zabela" doveden u zgradu Specijalnog suda u kojoj se održava ovo suđenje, iz bezbednosnih razloga. Poslednji put u sudu je bio pre tačno osam godina, kada je svedočio upravo u ovom postupku.

Ulemek, koji je bio komandant Jedinice za specijalne operacije izdržava kazne od po 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvo premijera Zorana Đinđića, zatim za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, umešanost u ubistvo Ivana Stambolića, kao i za niz dela počinjenih kao pripadnik "zemunskog klana".

- Dobar dan - obratio se sudskom veću Milorad Ulemek, koji je obučen u zatvrsko odelo.

Sudija - Dobar dan, vi ste Milorad Ulemek?

Legija- Jesam

Sudija - Mi smo vas pozvali kao svedoka, znate o čemu se radi. Zakletvu ste položili

Legija - Prihvatam tekst zakletve

Sudija- Pozvali smo vas vezano za ubistvo Slavka Ćuruvije. Da li nešto znate o ovom ubistvu

Legija- Sve što mogu da izjavim je da nemam ništa da dodam ili oduzmem od onoga što sam već svedočio vezano za ovaj predmet i to je sve što imam da izjavim. nemam neposredna saznanja. 

Sudija -Ostajete li pri onome što ste rekli tužiocu u istrazi?

Legija- Kao što sam rekao, nemam šta da dodam, niti da oduzmem.

Sudija - Da li je došlo do susreta između vas i Radomira Markovića, da li vam je preldožio da likvidirate neko lice koje ugrožava DB

Legija- Nemam šta da oduzmem ni da dodam, sve što sam rekao stoji u zapisniku

Sudija- Da li ste kasnije od njega saznali da su kao navigatori određeni Radonjini koji su ubili Ćuruviju

Legija- Ostajem pri svemu što sam rekao na prošlom svedočenju.

Sudioja- Da li ste vi angažovali nekoga da ubju Kuraka i Romića?

Legioja- Ostajem pri svemu što sam ranije rekao

Tužilac- Da li stoje okolnosti da ste i dalje ugroženi i vi i porodica?

Legija- Ranije je bilo pretnji, ali one nisu uticale na moje svedočenje. Pretnji je bilo pred moje svedočenje.

Ulemek je kazao da nema neposredne dokaze da su Romić i Kurak ubili Ćuruviju. Na pitanje sudije da li ima posredne dokaze, Ulemek je naveo da je o tome već govorio.

U sudnicu je zatim uveden Miloš Simović, koji takođe služi zatvorsku kaznu u "Zabeli", jer je kao pripadnik "zemunskog klana" učestvovao u ubistvu premijera, ali i u nizu drugih teških krivičnih dela. I on je kao i Ulemek obučen u zatvorsko odelo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu