KUPILI I BRENER DA MUČE ŽRTVE: Srđan Lalić i danas komentarisao fotografije snimljene posle hapšenja ekipe belivuka i miljkovića

Z.U.-N.B.

21. 02. 2023. u 20:00

TRAGOVI krvi, mašina za mlevenje mesa, čekić kojim su žrtvama lomljeni prsti, noževi, sekire, ašovi, veliki broj komada raznog oružja - od snajpera do mitraljeza, nekoliko kilograma eksploziva sa pratećom opremom za trenutnu upotrebu, protivpešadijske mine MRUD, ručni raketni bacači, detalji iz takozvane klanice" u kući smrti u Ritopeku...

КУПИЛИ И БРЕНЕР ДА МУЧЕ ЖРТВЕ: Срђан Лалић и данас коментарисао фотографије снимљене после хапшења екипе беливука и миљковића

Foto: D. Milovanović

Nekoliko stotina Fotografija ovih užasa, prikazane su danas u Specijalnom sudu u Beogradu na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nošenje i držanje oružja, otmice i silovanje.

O tome šta se vidi na dokazima iz foto-dokumentacije, koju su načinili pripadnici MUP Srbije tokom uviđaja u vikendici u Ritopeku, gde su, prema navodima optužnice, ubijani i kasapljeni ljudi izjašnjavao se okrivljeni saradnik i petooptuženi Srđan Lalić.

Detalji koji su prikazivani više sati nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Muk je bio u publici, na momente čak i gađenje, a ovakva reakcija bila je vidljiva čak i u delu, gde su sedeli gotovo svi optuženi, osim prve dvojice. Belivuk i Miljković zahtevali su da budu u delu sa advokatima, kako bi mogli bolje da proprate dokazni materijal i pripreme pitanja za dojučerašnjeg saradnika.

- Ovo je čekić, kojim je Miloš Budimir smrskao prste Lazaru Vukićeviću - opisivao je Lalić šta je na fotografijama. - Ovo bi mogli da budu tragovi krvi od Vukićevića i Ljepoje... To je stolica, gde su bili vezani Vukićević i Ljepoja. Ovo je deo mašine, koji je opran, sa kog je Draganić skidao krupnije komade posle mlevenja... Posle bismo to prali vodom i kiselinom.

SPREMALI UBISTVO VOTKE

NA jednoj od fotografija, Lalić je prepoznao i takozvana 3D lovačka odela, koja su pripadnici grupe koristili za nadgledanje kuće Veljka Banovića Votke u okolini Gornjeg Milanovca, inače bliskog saradnika Luke Bojovića. Prema tvrdnjama petooptuženog, i njegova likvidacija je bila detaljno planirana. Njihovo hapšenje sprečilo je da naum sprovedu u delo.

Foto-dokumentacija sadrži i prostorije iz same kuće gde su žrtve bile namamljivane, a zatim brutalno ubijane. Prikazana je dnevna soba sa nameštajem, a Lalić je objašnjavao da je na jednoj od sofa sedeo Zdravko Radojević, pre nego što su ga ubili. Prikazana je i stolica na kojoj je, prema tvrdnjama okrivljenog saradnika pre smrti sedeo Goran Veličković Goksi.

- Ovo je ručni brener, koji smo kupili da ispitujemo i mučimo žrtve, ali nismo stigli da ga upotrebimo - objašnjavao je Lalić.

U skrivenoj prostoriji, takozvanoj Klanici u garaži u dvorištu ove vikendice, pronađene su i ručne bombe, hekleri, municija, razne vrste dugih i kratkih cevi, pa čak i revolver za koji je Lalić rekao da misli da je uzet od Gorana Mihajlovića pre nego što su ga ubili.

Okrivljeni saradnik objašnjavao je i fotografije na kojima je razna oprema pojašnjavajući da su pripadnici grupe koristili zaštitna odela, gumene čizme, kao i lateks rukavice preko kojih su nosili i radne rukavice, prilikom ubijanja i uklanjanja tela žrtava.

TRAGOVI ŽRTAVA

- PORED frižidera je ležao Milan Ljepoja, tu je bio polegnut i tu je dobio jedan udarac i ostalo je krvi - opisivao je Srđan Lalić, jednu od fotografija iz garaže. - Ispred ulaza u skrivenu prostoriju bilo je krvi Lazara Vukićevića, kao i ispred same garaže.

Okrivljeni saradnik pričao je detaljnije o ubistvima u kojima je on lično učestvovao, odnosno u kojima je uklanjao tragove od žrtava. Pored Ljepoje i Vukićevića, pominjao je i Radojevića, Gorana Veličkovića Goksija i Aleksandra Gligorijevića Pukija.

U samoj "Klanici" u kojoj je bila industrijska mašina za mlevenje mesa, policija je fiksirala više bioloških tragova, po zidovima, stolici, radijatoru, samoj mašini i njenim delovima, kao i dosta crvenih tragova nalik na krv na PVC najlonu kojima je bila prekrivena.

Lalić je gledajući fotografije mašine za mlevenje mesa detaljno objasnio gde se pali uređaj, gde se stavljaju komadići tela ubijenih i potom odakle izlazi samlevena smesa, kuda otiče tečnost, a kako su ostaci pakovani u providne najlon džakove, a potom stavljani u bele platnene vreće. Tako spakovani ostaci žrtava bacani su u reku, nekoliko kilometara dalje. On je prepoznao lokaciju u Ritopeku, uz desnu obalu Dunava, gde su se u reku prosipali džakovi sa ostacima ubijenih žrtava klana.

POGLEDI KA  SARADNICIMA

MNOGI iz publike u sudnici, kao i ostali optuženi, pa i poneki advokati, uočili su izvestan "manevar" Marka Miljkovića. On neprestano gleda ka okrivljenim saradnicima, Srđanu Laliću, Bojanu Hrvatinu i Nikoli Spasojeviću, pokušavajući da im "ulovi pogled". Njegova pažnja je dodatno usmerena na Hrvatina i Spasojevića, dok je za pultom Lalić. Sudija je Belivuku i Miljkoviću dozvolila da sede u delu, gde su advokati, tačno prekoputa okrivljenih svedoka, što Miljković koristi ne bi li "ukrstio" poglede sa dojučerašnjim bliskim saradnicima. 

 

Na desetak fotografija prikazani su i ostaci lomače u dvorištu kuće, gde su paljeni ostaci odeće žrtava, ali i drugi dokazi. Petooptuženi Lalić opisao je detaljno, a potom na jednoj od slika i pokazao kupatilo i ugaonu tuš-kabinu u kojoj su se optuženi kupali kako bi sa sebe uklonili moguće tragove žrtava.

Nastavak suđenja i gledanja novih fotografija napravljenih tokom uviđaja, zakazan je za četvrtak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!