PREKINUTO SUĐENJE BELIVUKOVOJ GRUPI: U sudnici nastao haos, advokati se neprimereno ponašali

N.B. -Z.U.

20. 02. 2023. u 12:16 >> 10:39

PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas se nastavlja glavni pretres protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi.

ПРЕКИНУТО СУЂЕЊЕ БЕЛИВУКОВОЈ ГРУПИ: У судници настао хаос, адвокати се непримерено понашали

Foto: M. Anđela/MUP Srbije

Odbijen je predlog advokata i Lalić nastavlja da odgovara na pitanja koja se odnose na pojedine fotografije, a o čemu se ranije izjašnjavao. 

Advokat Srefan Jokić traži da se ispočetka krene sa gledanjem fotografija, kako bi Lalić mogao o svakoj ponaosob da se izjasni, a ne da se prikaže grupa fotografija.

Marko Miljković takođe traži da komentariše fotografije i traži zato  dozvolu da sedi u sudnici, što sudija prihvata.

Tužilac Ivanić smatra da ne može fotografija po fotografija da se komentariše.

- Šta to znači, ona je samo deo, a celina je fotodokumentacija, ovo je ja smatram i dalje radnja ispitivanja okrivljenog saradnika - navodi Ivanić. - Necelishodno je da stranke u postupku komentarišu segment po segment. Advokat Vladimir Petrović smatra da je ispitivanje Lalića završeno i da je to konstatovano.

- Da je Lalić saslušan on sada ne bi bio u sudnici- odgovorila je sudija. 

Ostali advokati su istakli da se brzo prešlo sa slika sa stadiona na kuću u Ritopeku. Oni se pitaju gde su druge fotografije na kojima se vide neke druge stavri. Sudija je na to objasnila da je fotodokumentacija "razbacana" i da će biti prikazano sve što stoji u predmetu.

- Ovo nije novi način prikazivanja fotodokumentacije, čude me advokati - kazala je sudija. 

Advokati smatraju da ovo ne može biti sastavni deo iskaza okrivljenog saradnika. Prema njima je nejasno u kojoj se fazi trenutno nalaze. Sudija kaže u fazi ispitivanja okrivljenog saradnika. Na to joj advokat Miljana Perendija odgovara da tako ne može da se radi, da to nije po ZKP, jer ti dokazi nisu ranije izvedeni na glavnom pretresu. Prema njima prvo treba da se konstatuje da je izvršen uvid u fotodokumentaciju, pa zatim da se izjašnjava o nekim fotografijama.

- Da li treba da očekujemo da će veće sutra Laliću da predočava fotodokumentaciju iz "skaj aplikacije"- kazao je advokat Petrović.

Veljko Belivuk pita za određene slike sa stadiona, na koje se Lalić izjašnjavao, pošto ima pitanja vezana za njih.

- On je iznosio neke stvavri za koje smo sada prvi put čuli, za neke žute stolice i drogu ispod njih - kazao je Belivuk, na šta mu je sudija rekla da ima pravo da postavi pitanje Laliću za sve za šta smatra da treba.

Na to je Marko Miljković kazao da ispod slika piše kratko objašnjenje ispod slika, na šta je sudija kazala da će se gledati da se Laliću prikazuju slike, a da se ne vidi šta piše ispod njih. 

Nastavlja se sa prikazivanjem fotografija koje su snimljene u kući u Ritopeku. Sudija kaže da se vidi kuhinja, na šta su se advokati pobunili da ona ne može to da kaže, već da o tome treba da se izjasni Lalić.  Nekoliko advokata je ustalo i ne želi da sedne, pošto su rezignirani potezom sudije. Jedan od advokata Ivana Ostojić traži da im sudija ukaže veće poštovanje, jer smatra da više poštovanja ima prema Laliću, nego njima. Kada ju je sudija opomenula, ova je, kako su joj prenele kolege iz veća, kazala "boli me uvo". Zbog toga joj je izrečena kazna od 100.000 dinara. 

Adokat Dalibor Katančević je zatim rekao da stavlja primedbu na izvođenje poslednjeg dokaza.

- Vi ste dali privilegovano pravo okrivljenom saradniku da komentariše slike vezane za njegov iskaz. Evo ja sada kažem da on nikada nije u svom iskazu pomenuo kuhinju.

Advokat Ivana Ostojić traži da se povuče odluka o njenom kažnjavanju i kaže srame te bilo.

Na to sudija kaže da prekida suđenje do sutra.

O ubistvu Mitića

On je pojasnio da je vezano za ubistvo Nikole Mitića, kazao da je njegovo telo uništeno u bunkeru u kući u Ritopeku. U to vreme mašina za industrijsko mevenje mesa bila je u garaži. 

- Kada je mašina bila u garaži, u skrivenoj prostoriji se stavljaju folije, kako bi se sprečilo ostavljanje tragova. Mašina je isto bila oblepljena folijom. Sve to rađeno da ni tačkica krvi ne bi ostala u garaži i u bunkeru - kazao je Lalić.

Sudija je zatim kazala da se kreće u uvid fotodokumentacije, na šta je jedan od advokata Nikola Jerković, kazao  da smatra da sada nije vreme za taj deo procesa. On je istakao da se sa ovim treba sačekati, jer treba, po njemu, saslušati ostalu dvojicu okrivljenih saradnika, Bojana Hrvatina i Nikolu Spasojevića, koji će se takođe izjašnjavati o fotodukemntaciji, da se ne bi duplirao posao. 

- Doći ćemo u sitiaciju da će ostala dvojica čuti šta Lalić priča, pa će onda moći da ukalkulišu svoje svedočenje - naveo je advokat.

Branilac Miljkovića, advokat Vladimir Petrović takođe smatra da se ova radnja ne treba sada sprovoditi, jer Hrvatin i Spasojević još nisu ispitani.

- Ne vidim svrhu da oni nisu ispitani, a da se sada ide dva koraka napred, da se gleda fotodokumentacija - kazao je Petrović. 

Sudija je nakon kratke pauze, tokom koje se konsultovala sa ostalim članovima veća, saopštila da se odbiju predlozi braniopca, da se naknadno izvrši uvid u fotodokumentaciju.

- Imajući u vidu da su i Hrvatin i Spasojević slušali izjavu Lalića, da su imali uvid u fotodokumentaciju, nema razloga da se ova radnja sada ne izvrši - kazala je sudija

Advokat Petrović je na to naveo da sudija pravi procesnu grešku, jer "kako mi njih da ispitamo oko fotodokumentacije, a ne znamo šta će oni reći o tome".

- Kako da oni daju objašnjenje, a nisu prethodno saslušani - naveo je Petrović.

Zamenik tužioca, Saša Ivanić je kazao da nema smetnji da se postupi onako kako je sudija odredila, jer sve te fotgrafije već postoje u dokumentaciji. 

- Mi smo sada na terenu ispitivanja Lalića. kazao je Ivanić.

Nakon toga je sudija kazala da se započinje sa gledanjem fotodokumentacije.

Lalić je izašao na mesto za svedočenje, a prikazane su slike "bunkera" na stadionu Partizana u Humskoj, koje su sačinili pripadnici MUP, nakon hapšenja. Sudija traži da Lalić objasni sve vezano za ovu prostoriju.

- Gledamo unutrašnji deo, tu su separei, u desnom uglu je deo sprave za vežbanje, tu je teretana.

Na fotografijama koje Lalić gleda, vide se separei, žardinjere, kao i nekoliko osoba, koje leže na zemlji, nakon ulaska policije u ovu prostoriju. Na jednom zidu gde je poster sa igračima Partizana, Lalić navodi da je sa druge strane zida kuhinja. 

- Ispod pulta ponekad se držala droga, vaga - naveo je Lalić. - Vidi se i kasa-sef. Na kraju teretane je prolaz ka toaletima i tu je prostorija u kojoj je I. S. prenoćio.

Prema optužnici ovaj mladić je silovan.

- U prostoriji iza garderobe je krevet i plakar, u kojem su stajale policijske značke i tu je nekada Aleksa Šejić boravio - kazao je Lalić. - na fotografijama se vide i mobilni telefoni, kese za držanje narkotika i pirotehnike.

Na jednoj fotografiji su prikazana blindirana vrata, o kojima je Lalić svojevremeno polemisao sa Markom Miljkovićem. Na sledećoj fotogrtafiji je prostoriji kada se prođe kroz ta vrata i tu je, kako je kazao lalić, kancelarija. Tu je ostavljen aparat oštećenog Gligorijevića. U toj prostoriji je rekorder digitalni koji je vršio snimanje sa kamera.

- Na sledećoj fotografiji vidi se kuhinja, u njoj su se držale vage, etil alkohol, kofein, sumporna kiselina špricevi.. - navodi Lalić- Na stolovima se pravio spid, razmeravali su se narkotici, a u pećnici se nekada ostavljala droga.. 

Lalić objašnjava da je na sledećoj fotografiji ometač, a na sledećim  su prikazane kacige, koje su trebale biti korišćene za jedno ubistvo od kojeg se kasnije odustalo. Tu je, kako je kazao trebao da bude i jedan prigučivač. Lalić objašnjava da je na sledećim fotografijama prikazana hladnjača, u kojoj je nekada odlagana droga. Na jednoj fotografiji je uslikana municija, za koju Lalić kaže da nije siguran da je ranije video. 

- Ja ne znam za šta je ta municija- kazao je Lalić. 

- Ja sam jednom kupio pet pari trenerki, majica, raznih veličina za nas koji smo dolazili tamo - navodi Lalić.

Advokati imaju primedbe na izjašnjavanje Lalića, smatrajući da on ne može da komentariše šta vidi na fotografija, jer na njima već piše šta je zabeleženo. Pošto su zatražaili da se o tome izjasni veće, sudija je odredila pauzu od pola sata.

U planu da se pokažu fotografije

Kako je najavljeno na poslednjem ročištu, u planu je da se u sudnici broj jedan prikažu fotografije, koje su deo obimne dokumentacije, i da se o njima izjasni okrivljeni saradnik Srđan Lalić.

On je tokom više od deset glavnih pretresa govorio o svemu što mu je poznato o grupi, kojoj Tužilaštvo za organizovani kriminal na teret stavlja sedam ubistava, otmice, nelagalnu trgovinu narkoticima, posedovanje oružja, a pojedinima i silovanje.

Lalić je tokom slobodnog izlaganja, ali i odgovarajući na pitanja sudskog veća, tužilaštva, optuženih i njihovih advokata, ali i punomoćnika oštećenih, ispričao sve što mu je poznato i što se našlo u optužnici.

Takođe, on se tokom dobrog dela svog izlaganja dotakao i krivičnih dela koja nisu obuhvaćena tužilačkim aktom.

U jednoj od drugih prostorija na stadionu vide se sredstva za pirotehniku, signalne baklje, zatim novac, koji se držao u kasa sefu.

- Ne znam ko je odlagao taj novac, ja nisam, možda od prodaje narkotika - kazao je Lalić.

U sefu je zatečen i mobilni telefon, računi, nalozi za prijem novca... 

Na fotografijama koje je sačionio MUP 4. februara 2021. vide se prostorije ispod južne tribine stadiona u Humskoj. Na jednoj je torba u kojoj je praškasta materija, vaga za precizno merenje.

- Ja ne znam čija je to torba - kazao je Lalić, odgovarajući na pitanje jednog od advokata. 

On je zatim objasnio u kolikim kesama su pakovali drogu, gledajući jednu fotografiju na kojoj je prikazana kesa sa pola kilograma ili kilogram marihuane. Na sledećoj fotografiji je prolaz u poslednju prostoriju iza južne tribine. U toj prostoriji su plastične žute stolice, a ispod tih stolica, kako kaže Lalić su se krili droga i oružje.

- Te stolice su bile fiksirane i znam da su se odšrafljivale kako bi se ispod njih krili narkotici i oružje- kazao je Lalić.

Zatim su prikazane fotografije na kojima su kesice sa narkoticima i sa pištoljima. Prikazana je i zaplenjena municija, sekire, amčete, palice.

- To je služilo za potencijalne obračune - rekao je Lalić, a zatim objasnio i da se vide i drvene motke, različite debljine. 

Pregledaju se fotografije na kojima je policija snimila kuću u Ritopeku, gde su prema optužnici odvodili svoje žrtve. Lalić objašnjava da se na forografijama vide kuhinja, hodnik, stepenište, prostorije u prizemlju sa monitorom. Na jednoj je zabeležen i trag na zidu, za koji se pretpostavlja da je trag od krvi.  Na sledećoj fotografiji je i uzidani sef, koji se nalazi ispod stepeništa. Uslikana je i garderoba, tačnije jedna jakna i jedan donji deo trenerke. Ta garderoba se, kako kaže Lalić koristila da se neki mogu presvući nakon izvršenja krivičnog dela. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri