"NISMO PRALI, VEĆ PRAVILI PARE": Na suđenju Darku Šariću sedmorica okrivljenih ponovo iznosila odbrane

S. J. M.

22. 12. 2022. u 07:43

NA ponovljenom suđenju Darku Šariću i ostalim optuženim za pranje para u Specijalnom sudu u Beogradu, juče su sedmorica okrivljenih ponovo iznosila odbrane. Svi su ostali pri onome što su na ranijem suđenju i u istrazi kazali, a sada su pomalo dopunili svoje iskaze.

НИСМО ПРАЛИ, ВЕЋ ПРАВИЛИ ПАРЕ: На суђењу Дарку Шарићу седморица окривљених поново износила одбране

Foto Shutterstock/ Tanjug

Optuženi Boban Stoiljković kazao je da je sve pare u životu zaradio na legalan način, a da ih je tako i unosio u zemlju.

- U inostranstvu postoje ugovori o tome. Tužilac je pomešao pranje para i pravljenje para, jer obe stvari počinju na slovo P. Ja pare pravim i danas i plaćam porez - rekao je Stoiljković u sudnici.

Na pitanje sudije da li je tada putovao u Brazil i zašto, okrivljeni je kazao da je bio u dva navrata po 15 i 30 dana, zbog kupovine peleta, koji i danas proizvodi. Naveo je da je tada iz Brazila počeo da prodaje tri miliona tona peleta, a da su to milioni evra.

Kazao je i da je Darka Šarića upoznao na suđenju:

- Šarić je bio prijavljen kod mene u stanu u Bratislavi. Tu je bilo prijavljeno više od 100 ljudi, koji su čekali papire za slovačko državljanstvo. Ja te ljude nikada nisam video, već sam ostavio ovlašćenje kod advokata. Izdavao sam im stan zbog tih papira.

INFORMACIJE UZETE NA SILU

OPTUŽENI Goran Vučković ispričao je da su 2013. godine od njega na silu izvučene informacije i da je iskorišćeno njegovo lečenje od psihičke bolesti dok je bio u pritvoru.

- Napao me Dragan Vučetić na pumpi, pa sam tri dana bio na hirurgiji. Onda me vranjska BIA držala tri dana u hotelu i doveli su me u Specijalni sud kod tužioca Miljka Radisavljevića. Pretili su mi da će me vratiti u pritvor, a tužilac Saša Ivanić je diktirao zapisnik. Ja sam bio nemoćan i potpisao. Nametnuli su mi da sam na benzinskoj pumpi u Vranju viđao Šarića i Kosmajca. Ja se Šariću izvinjavam zbog toga, oni nikada nisu dolazili u Vranje.

Optuženi Aguš Erdinč iz Makedonije sada je prvi put izneo odbranu, rekavši da to nije učinio ranije jer nije znao dobro srpski, pa da se nešto ne bi pogrešno razumelo i protumačilo. On je kazao da je imao porodičnu firmu u Kumanovu i da je u Srbiju uneo 700.000 evra legalno i 2003. godine registrovao firmu u Vranju, gde je kupio ciglanu i plac, na kom je sagradio soliter.

-Nisam ništa nelegalno radio, a 2008. sam imao prihod 500.000 evra - rekao je Erdinč.

- To su moje pare i nisam imao potrebu da ih perem. Ujak iz Preševa mi je javio da se tamo prodaje firma "Bratstvo" i da je kupim. Banka nije htela hipoteku, već je tražen keš. Ja ga nisam imao, jer je počela ekonomska kriza, stala je prodaja stanova, ali sam imao kapital i pitao sam prijatelje da mi pozajme novac da kupim "Bratstvo". Sklopili smo ugovore o pozajmicama, oni su novac uplatili na račun i ja sam im sve to posle vratio na račun i počastio ih još koji dinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)