OSTALO NEKOLIKO NEDOUMICA: Apelacija otvara pretres u postupku za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa"

E. H.

20. 12. 2022. u 12:00

APELACIONI sud u Beogradu je doneo rešenje da otvori glavni pretres u postupku protiv četvorice nekadašnjih radnika Državne bezbednosti koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, 10. aprila 1999. godine. Početak je za zakazan za 6. mart, a planirano je da se održi pet pretresa.

ОСТАЛО НЕКОЛИКО НЕДОУМИЦА: Апелација отвара претрес у поступку за убиство власника Дневног телеграфа

Foto Arhiva Novosti

Precizirajući razloge, između ostalog, se navodi da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacije, kojim je ukinuta prva presuda, usled čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je uticalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Zbog podstrekavanja na ubistvo, pred Specijalnim sudom u Beogradu, prvostepenom presudom na po 30 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković, bivši šef RDB i šef beogradskog centra Milan Radonjić. Na po dve decenije robije osuđeni su bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Ovo je bila druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj nepoznate osobe, kao neposrednog izvršioca ubistva, koja se ne pominje u optužnici. U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!