VIŠE OD DVE GODINE GA DRŽALI U ROPSTVU: Po 11 godina zatvora za par koji je maltretirao niškog lekara

J. ĆOSIN

18. 11. 2022. u 14:19

VIŠI sud u Nišu osudio je danas prvostepenom presudom Nebojšu Nikolova (46) i njegovu nevenčanu suprugu Draganu Petrović (32) na po 11 godina zatvora, jer su više od dve godine u cilju eksploatacije držali u svojevrsnom ropstvu Jozefa Glasnovića.

ВИШЕ ОД ДВЕ ГОДИНЕ ГА ДРЖАЛИ У РОПСТВУ: По 11 година затвора за пар који је малтретирао нишког лекара

Jozef G. / Foto Printskrin

 Uglednog niškog kardiologa su primorali da napusti porodičnu kuću, živi na ulici i spava po parkovima, konstantno ga omalovažavajući, prisvajajući uz pretnje i batine sva njegova mesečna primanja.

Sudska praksa ne pamti ovakav slučaj, da je dvoje ljudi, u 21. veku, radno sposobnih i zdravih, godinama kao roba držalo i maltretiralo uglednog kardiologa i na taj način se izdržavalo.

Nakon što je sudija pročitao presudu, Nikolov je zatražio da poljubi svoju suprugu, što mu sudija Mirko Drašković nije dozvolio. Obrazlažući presudu, sudija je istakao da je ovo bio specifičan i gotovo neverovatan slučaj koji nijedan branilac ne bi uspeo da odbrani.

- Mi smo na osnovu jasnih i preciznih dokaza koje je tužilaštvo priložilo, uključujući i vašu odbranu, utvrdili da ste vi učinili krivično delo trgovina ljudima u saizvršilaštvu. To proizlazi i iz vašeg prizanja da su vam Jozefova penzija i plata bili jedini prihod. Ovaj predmet je specifičan, ovakav slučaj se još nije desio u Srbiji. To što vi Nebojša govorite da ste sa Jozefom bili u odnosu oca i sina je besmisleno. Nijedan sin svoga oca ne drži napolju po hladnoći, čoveka koji je u vreme izvršenja dela ima više od 65 godina. Nijedan sin ne bi dozvolio da otac moli da se ugreje u kolima koje sam plaća. Maksimalna kazna za ovo delo je 12 godina, koliko je tražilo tužilaštvo, a kao olakšavajuću okolnost cenili smo to što ranije niste bili osuđivani i što ste, iako samo biološki, ipak roditelji, pa je odgovarajuća kazna za vas od po 11 godina - bio je jasan sudija Drašković.

VRATIO SE NA POSAO POSLE OPORAVKA

ZBOG svog psihički lošeg stanja, Glasnović nije bio u stanju da prati suđenje. Kako nezavično saznajemo, nešto više od godinu dana nakon što je tortura prestala, a njegovi mučitelji se našli iza rešetaka, on se polako oporavlja. Ponovo živi sa svojom porodicom, posvetio se poslu po kome je čuven u gradu na Nišavi i radi u jednoj privatnoj klinici.

Svetislav Veličković, koga je kao punomoćnika angažovala Glasnovićeva porodica, izrazio je zadovoljstvo visinom kazne.

- Pitao sam optužene koliko je puta Jozef kod njih prespavao, kazali su nijednom. Da li je moguće u 21. veku da otac, kako ga je Nikolov prestavljao, ne prespava nijednom kod sina? Nikada sa njim nije seo da ruča, dolazio je samo na kratko da bi predao sav novac koji bi zarađivao. I penzija i plata, sve se slivalo u njihove džepove, on nije imao nijedan jedini dinar - rekao je Veličković.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)