TUŽILAC TRAŽI DOŽIVOTNU: Gizelu ugušio bivši suprug, ubio je stezanjem vrata i pritiskanjem grudnog koša

Lj. PRERADOVIĆ

08. 06. 2022. u 08:23

U VIŠEM sudu u Novom Sadu juče je završeno suđenje Beli Kihutu (68), optuženom za teško ubistvo dve godine mlađe supruge Gizele, 2. februara 2021. u njihovoj porodičnoj kući u Proleterskoj ulici u Temerinu, udarcima po glavi i telu.

ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ ДОЖИВОТНУ: Гизелу угушио бивши супруг, убио је стезањем врата и притискањем грудног коша

Foto: Z. Grumić/privatna arhiva

Zamenik višeg javnog tužioca Slobodan Josimović je u završnoj reči istakao da smatra da bi se svrha kažnjavanja okrivljenog postigla izricanjem najstrože kazne, doživotne robije. Prema njegovim rečima, nesporno je utvrđeno, na osnovu odbrane okrivljenog, izjava svedoka i izvešataja Centra za socijalni rad u Temerinu, da je Bela u bračnoj zajednici bio fizički i psihički nasilan prema Gizeli i da ju je zlostavljao godinama, i da se sve završilo ubistvom žene.

Na osnovu obdukcionog nalaza, kako je predočio zamenik VJT, Gizelina smrt je posledica gušenja, nastalog stezanjem vrata šakama, ali i pritiskanjem njenog grudnog koša kolenom ili stopalom. Utvrđeno je da je imala višestruke povrede opasne po život, koje nisu mogle nastati padom, kako je u svojoj odbrani Kihut navodio. Oboje su bili pod dejstvom alkohola, Gizela je imala 1,32 promila, a Bela 1,89 promila alkohola u organizmu.

Kihutov branilac po službenoj dužnosti Branko Vukobratović, u završnoj reči je kazao da je uzrok porodičnih problema bio alkohol, i da je to navedeno u nalazu Centra za socijalni rad, ali da je njegov branjenik, u poslednje vreme, pored toga bio ljubomoran, sumnjajući da ga žena vara.

SPOSOBNOST

PREMA nalazu i mišljenju sudskih veštaka, s obzirom na alkoholisanost okrivljenog i žrtve, Gizelina sposobnost da pruži otpor je bila smanjena, ali ne bitno. Bela je bio smanjeno sposoban da shvati značaj dela i upravlja svojim postupcima, ali ne do bitnog stepena.

Pridružujući se završnoj reči svog branioca, Kihut je uz pomoć prevodioca za mađarski jezik, sudskom veću kojem predsedava sudija Nataša Vojnović, kazao da nije želeo da Gizela umre, niti da je ubije. Ponovio je da ju je samo psovao i da je ona uzela telefon da zove policiju. Telefon joj je oteo, kako tvrdi da ne bude cirkusa, jer je tada njihovoj ćerki bio rođendan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!