MOMČILU PERIŠIĆU POVEĆANA KAZNA: General zbog špijunaže ide u zatvor četiri godine

S. J. M.

02. 03. 2022. u 14:31

BIVŠEM načelniku Generalštaba Momčilu Perišiću Apelacioni sud povećao je kaznu zatvora na četiri godine.

МОМЧИЛУ ПЕРИШИЋУ ПОВЕЋАНА КАЗНА: Генерал због шпијунаже иде у затвор четири године

Foto: M. Anđela

Perišić je pre godinu dana prvostepeno osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže, a sada mu je Apelacija pravosnažnom odlukom preinačila i za godinu dana povećala kaznu. U ostalim delovima prvostepena presuda je potvrđena.

Ovim je usvojena žalba Višeg tužilaštva, a odbijena odbrane.

Prema stavu Apelaciong suda Perišić je obavljao funkcije u najvišim organima vlasti i  kao njihov nosilac u jačem stepenu bio je dužan da čuva temeljne vrednosti na kojima počiva pravni sistem i bezbednost države.

- Da se poveća kazna odlučeno je iz razloga generalne prevencije te aktuelnih i budućih interesa nacionalne bezbednosti, odbrane zemlje i njenog integriteta - navedeno je u obrazloženju.

Perišić je oglašen krivim jer je 14. marta 2002. godine, u motelu na Ibarskoj magistrali u Beogradu, tajni vojni dokument predao službeniku ambasade SAD u Beogradu Džonu Nejboru. Predao mu je zapisnik sa kolegijuma načelnika Generalštaba VJ održanog pet meseci ranije, a koji je bio označen kao "vojna tajna - strogo poverljivo" i sadržao tajne vojne podatke. Taj dokument je prilikom intervencije organa bezbednosti Vojske i vojne policije pronađen kod Nejbora i oduzet. Kod njega je tad nađen i nedeljni plan rada NGŠ VJ za period od 26. februara do 4. marta, pregled koji se odnosi na spisak pukovnika za unapređenje u čin generala-admirala, dokumenti o stanju i funkcionisanju sistema obezbeđenja državne granice, informacija o regulisanju stanja u službi profesionalnih vojnih lica čina generala-admirala, koja je upućena predsedniku SRJ, dokument "Aktuelna bezbednosna situacija u okruženju i SRJ sa tendencijom njenog razvoja", "Spisak generalnog kadra VJ van naredbe predsednika SRJ" i "Spisak objekata i kompleksa VJ koji se mogu staviti u funkciju šire društvene namere".

Nakon hapšenja Perišića, koji je tada bio potpredsednik Vlade Srbije, pretresen mu je radni kabinet i pronađene su diskete na kojima su se nalazili tajni vojni dokumenti - zapisnici sa kolegijuma NGŠ VJ održanih tokom 1999, 2000. i 2001. godine. U prvostepenoj presudi je zaključeno da ih je pribavio u nameri da ih preda stranoj državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!