UBICI NIJE BILO DOBRO POSLE PRESUDE: Miloš Srebrić dobio 30 godina zatvora za ubistvo Kristine Kaplanović

S. J. MATIĆ

22. 07. 2021. u 18:55

VIŠI sud u Beogradu proglasio je krivim Miloša Srebrića za teško ubistvo Kristine Kaplanović (20) radnice benzinske pumpe u Velikom Mokrom Lugu i osudio ga prvostepeno na 30 godina zatvora.

УБИЦИ НИЈЕ БИЛО ДОБРО ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ: Милош Сребрић добио 30 година затвора за убиство Кристине Каплановић

Foto: Fejsbuk

Srebrić je osuđen i za nanošenje teške telesne povrede radniku pumpe Darku Stankovu na godinu dana zatvora, za nedozvoljeno nošenje oružja dobio je dve godine zatvora, a u kaznu mu je uračunata i nedavna osuda Drugog suda u Beogradu na šest meseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja kokaina - 1,56 grama, koji mu je pronađen u vešu kada ga je policija pre četiri godine presrela ispred zgrade u Medakoviću, gde je stanovao. Ipak, danas mu je za sva ova krivična dela izrečena jedinstvena kazna od 30 godina zatvora.

Srebrić je u sudnici mirno saslušao presudu, ali mu posle, kako smo saznali, nije bilo dobro, pa se umivao hladnom vodom.

ODBRANA SE ŽALI

SREBRIĆEVI branioci Vladan Jevtić i Jugoslav Tintor najavili su da će se žaliti Apelacionom sudu na ovu presudu.

- Čovek je osuđen na 30 godina bez dokaza – kaže nam Tintor. - Sudija je rekla da se na snimku ne vidi Srebrić, a njegovog DNK nema na ramenu jakne Stankova. Kako ako ga je gurno rukom? Sudija u obrazloženju nije navela nijedan dokaz na osnovu kojeg ga je osudila. Takođe je manipulisano snimkom u policiji, jer nedostje pet ključnih minuta. Rokvić bi po svim zakonima i pravosudnoj praksi morao da bude osuđen za saučesništvo, a ne za neprijavljivanje, jer svi dokazi govore da je on bio tad kod pumpe, a on nije čak dobio ni godinu dana zatvora što je tražilo tužilaštvo, već nanogvicu kod kuće.

Istovremeno osuđen je i Stefan Rokvić, koji je to veče 25. maja 2017. godine u svom "poršeu" dovezao i odvezao Srebrića, zbog toga što ga nije prijavio kao počinitelja krivičnog dela, pre nego što je otkriven. On je kažnjen sa godinu dana kućnog zatvora uz nanogvicu.

Predsedavajuća sudija Marina Anđelković je navela da je Rokvić u tužilaštvu ispričao da je dovezao Srebrića do nadvožnjaka na auto-putu nedaleko od pumpe, da je ovaj izašao napolje, a po povratku mu je za pasom video dršku pištolja. Kazao je da je Srebrić bio uznemiren i povraćao, a da je on tek sutra u novinama pročitao da je to veče na pumpi upucana devojka:

- Rokvićeva odbrana je potkrepljena svim dokazima iz spisa i utvrđeno je da je on posle mesec dana napustio Srbiju, što se ne slaže sa Srebrićevim tvrdnjama da je i posle bio tu. Nalaz veštaka telekomunikacija, koji su Srebrićevi branioci osporavali, u skladu je sa onim što je Rokvić izneo u odbrani pre tog veštačenja.

Sudija je kazala da je Srebriću izrečena teška kazna, ali da su i krivična dela teška, posebno ubistvo pri pokušaju razbojništva.

- Stradala je devojka od 20 godina, koja je došla u Beograd da uspe u životu i gradi svoj put u čemu je sprečena, jer je radila to veče. Bez obzira što pištolj nije pronađen bilo je dosta dokaza da ste izvršilo ovo delo - obratila se sudija Srebriću. - Imali smo u vidu vašu tvrdnju da niste bili na licu mesta i da ste često svraćali na tu pumpu. Ali vi ste to veče napustili Beograd iza ponoći, očigledno da se sklonite, iako je ujutru supruga morala na posao. Nismo prihvatili vaše objašnjenje da su je iznenada pozvali da dođe.

KAZNA MI NEĆE VRATITI DETE

KRISTININ otac Stanislav Kaplanović za medije je rekao da nikakva kazna nije dovoljna da mu vrati dete:

- Očekivao sam da će neka ovakva kazna biti izrečena, ali mislim da od tih 30 godina nema ništa. Biće pola od toga u zatvoru a onda će da ga puste na slobodu, pa će opet praviti probleme i počiniti neko krivično dleo. Za takve je 30 godina ništa.

Sudija je kazala da je utvrđeno da je Srebrić to veče uračunljiv i svestan krivičnog dela istrčao iz žbunja i prišao četvoro radnika koji su stajali pored pumpe:

- Zapretili ste im da ćete ih napasti i rekli: "Ovo je pljačka, dajte sve što imate i uđite unutra". Udarili ste rukom i gurnuli Stankova, opalili iz pištolja i pogodili Kristinu Kaplanović u glavu, koja je preminula četiri dana kasnije u Urgentnom centru. Trčeći ste se udaljili do vozila. Veštak Milan Kunjadić je svedočio da pištolj može da opali samo ako je repetiran. Krenuli ste u razbojništvo sa napunjenim pištoljem spremnim da opali. Iz snimaka i DNK nismo mogli da utvrdimo da ste to bili vi, ali ima drugih dokaza. Na suđenju niste pokazali ni žaljenje, ni kajanje, ni tugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)