VELIKI POŽAR NA TARI: Gori kuća, vatra se širi ka šumi Nacionalnog parka

Novosti online

22. 07. 2022. u 20:02

NA planini Tari u selu Zaovine tokom poslepodnevnih sati došlo je do velikog požara kada je vatra zahvatila porodično domaćinstvo u zaseoku Jeličići.

ВЕЛИКИ ПОЖАР НА ТАРИ: Гори кућа, ватра се шири ка шуми Националног парка

FOTO: Novosti

Vatra je zahvatila porodično domaćinstvo u zaseoku Jeličići kod sela Zaovine, a širi se ka šumi Nacionalnog parka Tara.

Upozorenje MUP

Podsetimo, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete, s obzirom na to da nas u narednom periodu očekuju duži sušni period bez padavina, sa visokim temperaturama.

Iz Sektora podsećaju građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva i da je za nepoštovanje ove odredbe zaprećena kazna, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara.

Samo u toku juna i jula ove godine evidentirano je 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836.

Od ukupnog broja požara 2.884 je nastalo na otvorenom prostoru.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnosti pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe, i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana i njihove imovine.

BONUS VIDEO - SRPSKI VATROGASCI U SLOVENIJI: Pogledajte kako izgleda akcija gašenja požara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu