POČELO JE LOŠE DOBA ZA KRIMINALCE I MIGRANTE: Vulin i Nehamer najavili borbu protiv organizovanog kriminala

Tanjug

29. 04. 2021. u 14:15

MINISTRI unutrašnjih poslova Srbije i Austrije, Aleksandar Vulin i Karl Nehamer, poručili su danas u Beogradu da je dogovoreno jačanje saradnje i da je time počelo loše doba za teroriste, kriminalce i migrante, a podvučeno je i da Srbija zasigurno neće biti parking za ilegalne migrante.

ПОЧЕЛО ЈЕ ЛОШЕ ДОБА ЗА КРИМИНАЛЦЕ И МИГРАНТЕ: Вулин и Нехамер најавили борбу против организованог криминала

Foto: MUP Srbije

Vulin je, u obraćanju medijima, kazao da mu je veliko zadovoljstvo što Austrija i Nehamer pokazuju tako veliko interesovanje za Srbiju i sve što se dešava u našoj zemlji.

- Srbija i Austrija su zemlje koje imaju zajedničke neprijatelje, a to su organizovani kriminal i teroristi, koji su neprijatelji svake zemlje u svetu. Terorizam je globalni fenomen i sve ono što se desilo 2.novembra u Beču može da se desi i u Beogradu ili bilo kom drugom gradu u svetu - rekao je Vulin.

- Građani Srbije su duboko saučestvovali sa bolom svih Bečlija i naša podrška i pomoć u borbi protiv terorizma nikada ne može da se dovede u pitanje -  naveo je on.

Kazao je da su Austrija i Srbija sarađivali u tim teškim trenucima i izrazio nadu da će ta saradnja dovesti do toga da tih teških trenutaka više ne bude.

- Razgovarali smo i o migrantskoj krizi i njenim posledicama. Srbija nije primarna destinacija migranata. Oni mnogo radije žele da odu u Beč ili Berlin, ali to ne znači da Srbija treba da prenosi teret krize na druge zemlje, da se ne bori protiv ilegalne migracije - podvukao je on.

Vulin je istakao da će Srbija učiniti sve da naše granice budu sigurne, bezbedne i da se što manji broj iregularnih migranata nađe na teritoriji Srbije ili je napusti.

Izrazio je zahvalnost Nehameru što deli sa njim uverenje da nije rešenje u tome da bilo koja zemlja postane parking za migrante, već da se zajedno bore da iregularni migranti ne dođu na teritorije naših zemalja.

- Što manje migranata bude u Srbiji biće ih manje u Austriji -  podvukao je Vulin.

S tim u vezi se zahvalio za podršku i pomoć koju dobija Srbija od Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, za angažovanje pripadnika policije iz Austrije, kao i za svaku materijalnu i diplomatsku pomoć koju dobija naša zemlja kada je u pitanju borba protiv posledica migrantske krize.

- Srbija nije, i neće postati parking za migrante i to je najveća pomoć koju možemo da pružimo Austriji u borbi protiv migrantske krize - naglasio je on.

Izrazioo je zahvalnost Vladi Austrije na angažovanju u kontingentu KFOR na Kosovu.

- Za nas su KFOR i UNMIK su jedini regularni priznati organi vlasti na prostoru KiM, i EULEKS u svojoj policijskoj komponenti. Zahvalan sam što Austrija ne smanjuje svoje prisustvno ni u KFOR-u ni u EULEKS-u. Prisustvo međunarodne zajednice na prostoru KiM jeste garancija bezbednosti za sve Srbe na KiM - kazao je on.

Izrazio je i zahvalnost što je imao priliku, u doba kovid19, da razgovara sa Nehamerom u Beogradu, umesto da se samo vide na onlajn skupovima.

- Ovo nije dobra vest za krijumčare ljudima, za narko dilere, ali za Austriju i Srbiju to je dobra vest - kazao je on.

Ministar Nehamer je kazao da je velika privilegija što je sa delegacijom došao u posetu Srbiji, istakavši da su Austrija i Srbija saveznici u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i pre svega u borbi protiv ilegalne migracije.

On se zahvalio u ime Austrije i njegovo lično na angažovanju Srbije u zaštiti granica.

Rekao je da dve zemlje imaju tesnu saradnju zasnovanu na poverenju, kao i da austrijski poicajci veoma čene svoje srpske kolege.

- Kriminal je transnacionalan i ne drži se granica. Zato je potrebna i transnacionalna saradnja u toj borbi. Danas smo vodili intenzivne razgovore kako možemo dalje da razvijamo našu saradnju i u oblasti obaveštajnih službi, posebno u vezi borbe protiv terorizma, kao i u oblasti saradnje kriminalističke policije, kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, i što se tiče pitanja granica - objasnio je on.

Austrijski policajci, prema njegovim rečima, zajedno sa srpskim kolegama čuvaju srpsku granicu.

- Za njih je to veoma vredno i važno iskustvo, posebno poznanstvo i drugarstvo, a posebno upozvanjanje sa radom drugih kolega predstavlja veliku dodatnu vrednost po Austriju -  dodao je on.

Nehamer je rekao da je veoma impresioniran angažovanjem Srbije po pitanju zaštite granice.

- Bio sam u prilici da posetim ogradu koja se gradi prema Severnoj Makedoniji. Ta zaštita granice je važna, jer se time štiti i granica i bezbednost Austrije - naglasio je on.

Nehamer je kazao da njegov srpski kolega uživa njegovu punu podršku u tome da nijedna zemlja na Balkanu ne sme postati parking za iregularne migrante.

Izrazio je zahvalnost što je Srbija podržala osnivanje „Platforme za borbu protiv ilegalne migracije“, koja treba da pomogne koordinaciju mera EU i zemalja Zapadnog Balkana kako bi se još preciznije vodila borba protiv ilegalne migracije i krijumčara ljudi.

- Austrija obećava Srbiji punu podršku preko te Platforme kada je reč o tome da lica budu vraćena kada nemaju osnova za boravak u Srbiji. Današnji dan koristimo da prenesemo važnu poruku, a to je da smo po pitanju borbe protiv tertorizma, ilegalne migracije i organizovanog kriminala ujedinjeni. Danas je početak lošeg doba po organizovani kriminal i krijumčare - zaključio je Nehamer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)