SLEDE NOVA HAPŠENJA: Edin Gačanin, vođa kartela "Tito i Dino", važi za osobu sa jakim vezama u Sarajevu

S. M.

30. 11. 2022. u 07:00

EDIN Gačanin zvani Tito, rođeni Sarajlija koji je, prema još nepotvrđenim informacijama, uhapšen u Dubaiju i kog u policijskim službama nazivaju balkanski Eskobar i kralj kokaina, važi za osobu sa jakim vezama u glavnom gradu BiH, pa upućeni očekuje nova hapšenja i otvaranje nekoliko velikih predmeta vezanih za šverc kokaina, potvrđeno je za "Novosti" iz bezbednosnih krugova.

СЛЕДЕ НОВА ХАПШЕЊА: Един Гачанин, вођа картела Тито и Дино, важи за особу са јаким везама у Сарајеву

Foto: Printskrin

Ukoliko posle provere identiteta bude potvrđeno da je reč o njemu, ono što će najviše zanimati Evropol i američku DEA biće Gačaninove veze sa italijanskom Kamorom, marokanskom mafijom na čelu sa Rijadom Tagijem, kojem se već sudi u Holandiji, i irskom kriminalnom imperijom kojom upravlja porodica Kinahan.

- Kartel "Tito i Dino", na čijem čelu je Gačanin, sa Ircima, Marokancima i Italijanima napravio je superkartel koji deluje nedodirljivo na tržištu narkotika Evrope, ali i šire - kaže izvor "Novosti" i navodi da Gačanin ima jake veze u BiH, a da je poslednji put boravio u Sarajevu pre šest godina, kada se družio, između ostalih, sa ekipom iz Federalne policije.

Inače, Gačanin je zapao za oko stranim službama 2017 godine, kada je "krtica" DEA videla vođu Kamore, ali i vođe irske i marokanske mafije na proslavi venčanja Daniela Kinahana, u hotelu "Burdž el Arab".

Edin Gačanin Tito, Foto "Avaz"/Foto Evropol

Amerikanci su ovu informaciju prosledili holandskim istražiteljima, sugerišući da je ova grupa poslednjih deset godina vrlo verovatno kontrolisala uvoz kokaina u vrednosti od čak 30 milijardi evra, i to preko luka Roterdam i Antverpen. Neki drugi eksperti za borbu protiv narkotika tada su odbacili ovu brojku kao nerealnu, uprkos činjenici da su se preko ovih luka prošvercovane ogromne količine droge.

Iz Evropola su nakon hapšenja u Dubaiju saopštili da je među privedenima muškarac (40), državljanin BiH i Holandije, a da je do akcije došlo u velikoj meri dešifrovanjem njegove komunikacije preko aplikacije "Skaj".

- Operacija "Pustinjsko svetlo", u kojoj je, između ostalih, uhapšen Gačanin, sprovedena je na području šest zemalja širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa je tako razotkriven superkartel koji je kontrolisao gotovo trećinu trgovine kokainom u Evropi, a tokom istrage zaplenjeno je više od 30 tona ovog narkotika - saopštio je Evropol.

Pojašnjavaju da su u akciji učestvovale policijske agencije Španije, gde je palo 13 osumnjičenih, u Francuskoj 6, u Belgiji 10 članove kriminalne grupe, te u Holandiji 14 osumnjičenih. U Dubaiju su uhapšena dva osumnjičena, a osim policiji UAE u akciji je učestvovala i američka DEA.

- U okviru obaveštajnih aktivnosti, Evropol je došao do pouzdanih podataka koji se tiču ovog kartela, koji je kokainom preplavio Evropu. Glavne mete za organizovanje pošiljaka droge koristile su šifrovanu komunikaciju, -  saopštio je Evropol.

Foto Evropol

HOLANĐANIN

IAKO rođen u Sarajevu, Gačanin je odrastao u Holandiji. Prema navodima sarajevskih medija, njegov uspeh u kriminalnim krugovima kreće od kada je upozano izvesnog Holanđanina, Arnoldusa Jozefa van Horsena.

- On je Edina, navodno, povezao sa nekoliko bitnih ljudi i posao je krenuo - napisali su sarajevski mediji.

PETKOVIĆ PRIVEDEN PA PUŠTEN

DUŠAN Petković, sin pokojnog fudbalera i selektora Ilije Petkovića, koji je u Holandiji priveden zajedno sa svojim pastorkom Damjanom Roganovićem, koji se dovodi u vezu sa "kavačkim" klanom, u sklopu velike međunarodne akcije u kojoj je zaplenjeno 115 kilograma kokaina vrednog 11 miliona evra, posle datog iskaza u policiji pušten je na slobodu.

Dušan je, kako su preneli mediji, u dugogodišnjoj vezi sa Roganovićevom majkom i njih dvojica su zajedno privedeni u Amsterdamu. Inače, njegovog imena nema u istrazi koja se vodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)