PALI KRIJUMČARI LJUDI IZ POŽAREVCA: Policija uhapsila trojicu koji su krijumčarili turske migrante

Novosti Onlajn

23. 11. 2022. u 22:52

ČLANOVI organizovane kriminalne grupe E. Š. (45), E. D. (52) i N. D. (48) uhapšeni su na području Požarevca zbog sumnje da su izvršili nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

ПАЛИ КРИЈУМЧАРИ ЉУДИ ИЗ ПОЖАРЕВЦА: Полиција ухапсила тројицу који су кријумчарили турске мигранте

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Protiv jednog turskog i jednog srpskog državljanina, koji su u bekstvu, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku za isto delo.

Oni se terete da su od sredine februara do novembra ove godine omogućili turskim državljanima da ilegalno pređu državnu granicu Srbije i Mađarske, a zatim ih dalje prevozili ka zemljama Evropske unije, navodi se u policijskom saopštenju.

To su činili tako što su najpre pribavljali overena pozivna garantna pisma pomoću kojih su državljani Turske ulazili u Srbiju. Potom su im, kako se sumnja, obezbeđivali smeštaj na teritoriji Požarevca, sve do trenutka dok su se stekli uslovi za prebacivanje migranata preko državne granice Srbije i Mađarske.

Krijumčari iz Požarevca dovozili su Turke do blizine Horgoša, gde su ih preuzimale nepoznate osobe koje su ih pešice ilegalno dovodile u međuzonu u blizini sa Mađarskom, a potom i na teritoriju te države, kako bi nastavili put u zemlje EU. Na ovaj način su prebacili više desetina ljudi. Iz MUP-a navode da su za ovo krijumčari dobijali 2.400 evra po migrantu.

Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje osumnjičeni koriste, pronašla i privremeno oduzela 118.000 dinara i 16.500 evra, mobilne telefone i putničko motorno vozilo, koje je, kako se pretpostavlja, korišćeno za krijumčarenje ljudi.

Iz tužilaštva je juče saopšteno da je akcija hapšenja nosila naziv „Mardin”, po imenu turskog grada, te da su krijumčari obezbeđivali lažna pozivna pisma za njihov boravak u Srbiji, kao i prihvat na Aerodromu „Nikola Tesla” i smeštaj u hostelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)