LAŽNI HUMANITARAC "PUMPAO" RAČUNE ZA NOŠENJE ŠUTA? Detalji hapšenja vlasnika firme "Elita gradnja" i petoro opštinara

S. J. M.

10. 02. 2022. u 06:50

VLASNIK firme "Elita gradnja" Vojkan Krstić (39), koji je i prvi čovek Spasilačkog centra Srbije, uhapšen je juče u Beogradu zbog, kako se sumnja, mahinacija sa fiktivno fakturisanim ugovorima o otpadu, kojima je navodno oštetio tri prestoničke opštine za oko 10 miliona dinara.

ЛАЖНИ ХУМАНИТАРАЦ ПУМПАО РАЧУНЕ ЗА НОШЕЊЕ ШУТА? Детаљи хапшења власника фирме Елита градња и петоро општинара

Vojkan Krstić, Foto Instagram

Osim njega, uhapšeno je još petoro službenika opština Čukarica, Zvezdara i Vračar - D. O. (60), D. T. (66), Ž. P. (61), V. J. i N. P., dok šesti osumnjičeni nije priveden, jer je oboleo od korone, iako je i za njega tužilaštvo dalo nalog za hapšenje. Oni se sumnjiče da su omogućili Krstićevom preduzeću da pribavi protivpravnu korist.

Krstiću, D. O., D. T. i Ž. P. određeno je zadržavanje od 48 sati, dok su V. J., član  Opštinskog veća GO Čukarica i N. P., načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti Opštine Zvezdara odmah sprovedeni na saslušanje u prostorije tužilaštva, koje je nadležnom sudu predložilo da im se izrekne mera zabrane komunikacija sa svedocima.

Prema navodima Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva, Krstić se sumnjiči da je kao odgovorno lice "Elita gradnje" tokom 2019. i 2021. godine, na osnovu više zaključenih ugovora o pružanju usluga sa opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara sačinjavao račune sa lažnim podacima o izvršenim uslugama odnošenja šuta i smeća. Sumnja se da je uvećavao vrednosti izvršenih usluga.

- Te račune je dostavljao na naplatu i oni su naplaćeni na teret budžeta tih beogradskih opština. Time je pribavljena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu preko 10 miliona dinara - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ilustracija/Foto I. Marinković

Takođe, sumnja se da je sačinjavao račune o navodno izvršenim uslugama uklanjanja reklama sa javnih površina, a koji su sa netačnim, odnosno uvećanim podacima, bili plaćeni od strane oštećenih.

Službenici zaposleni u opštinskim organima, sumnjiče se da su zloupotrebom svoje službene dužnosti pribavili nezakonitu korist "Elita gradnji" i to tako što su sastavljali službene isprave neistinite sadržine i odobravali plaćanja fakturisanih usluga bez dokaza o tačnosti podataka, odnosno vrednosti izvršenih usluga.

Osumnjičeni se terete za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja.

Tokom akcije policija je pretresala više objekata na teritoriji Beograda, a među njima i Krstićevo imanje i kuću u Jajincima, gde je i sedište Spasilačkog centra Srbije. Tu je Krstić i uhapšen.

Spasilački centar Srbije, Foto Jutjub printskrin

PREDSTAVLjAO SE KAO HUMANITARAC

VOJKAN Krstić je za sebe u medijima i na društvenim mrežama govorio da je pobožan čovek i humanitarac, da radi mnogo i mnogo zarađuje i da pomaže ljudima koliko može.

Davao je izjave da ugroženima ne daje novac, već im kupuje ono što im je najpotrebnije, zapošljava ih i popravlja njihove domove. U medijima se pisalo da su ga neki građevinski preduzetnici u više navrata optuživali da ih ucenjuje, zahtevajući od njih da šut i otpad sa gradilišta voze na njegove deponije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)