VAŽNO JE DA SU MALIŠANI NA SIGURNOM: U trci za informacijama o mučnom nasilju nad decom u Leskovcu izgubio se njihov interes

Игор Митић
Igor Mitić

25. 11. 2021. u 20:54

STRUČNI radnici leskovačkog Centra za socijalni rad posetili su dvoje mališana, starih četiri i šest godina, koji su pretrpeli stravično nasilje od strane, kako se sumnja, njihove majke N.S., i utvrdili da su dobro i da su na sigurnom. O njima, uz pomoć svojih roditelja, trenutno brine otac A.S. Ovaj Leskovčanin je objavio snimke nasilja nad decom koji su šokirali javnost, pa se slučaj iz nadležnih institucija preselio u medije.

ВАЖНО ЈЕ ДА СУ МАЛИШАНИ НА СИГУРНОМ: У трци за информацијама о мучном насиљу над децом у Лесковцу изгубио се њихов интерес

Foto I.Mitić

Niko ovde ne vodi računa o interesima dece, počev od roditelja do medija. Naši radnici su ih posetili i uverili se u to da su na sigurnom. Na njima se ne vidi da su istraumirana u velikoj meri, ali sve ovo što se dešava u javnosti može da utiče na njihov razvoj i to bi svi prvo trebalo da imamo na umu – kaže Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu.

On ističe da slučajevi porodičnog nasilja odnosno nasilja nad decom ne bi trebalo da se rešavaju, niti mogu da se reše, u medijima.

- Mediji samo prave dodatni problem, jer vrše pritisak na nadležne institucije i tako utiču na kvalitet njihovog rada i donošenje konačne i adekvatne odluke – dodaje Momčilović.

Snimak koji je zgrozio Srbiju otac mališana je predao Centru za socijalni rad i policiji 5. novembra.

- Osumnjičena je odmah uhapšena, saslušana i predata Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu na dalje postupanje – rečeno nam je u Policijskoj upravi u ovom gradu.

Protiv N.S. podneta je krivična prijava „zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično delo nasilje u porodici na štetu svoje maloletne dece“. Majci mališana je, na predlog tužilaštva, a odlukom suda, određena mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa pojedinim osobama i posećivanja pojedinih mesta.

Iako je bilo oprečnih informacija, ova mera je još uvek na snazi i ona, kako nezvanično saznajemo, nikada nije ni bila ukinuta. Majci je zabranjena komunikacija sa decom, odlazak u njihov vrtić, a ne bi smela da bude u kontaktu ni sa pojedinim svedocima. U tužilaštvu kažu da je u toku preduzimanje dokaznih radnji nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka.

Foto: I.Mitić

Posle dokaznih radnji - javnotužilačka odluka

Devojčica i dečak, koji su pretrpeli nasilje, živeli su u porodici u kojoj su duže vreme ozbiljno narušeni odnosi među roditeljima. Kako nezvanično saznajemo, supružnici su se i ranije međusobno prijavljivali policiji. Oboje su navodno dobijali zabrane prilaska jedno drugom, a njihovom voljom „nije se stizalo do krivične prijave“.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu nam je rečeno da je N.S., pre nego što je dobila prijavu za nasilje nad decom, prijavila supruga zbog nasilja u porodici, a da je A.S. nakon toga za isto delo prijavio svoju suprugu. N.S. je zaposlena kao medicinska sestra u leskovačkoj Opštoj bolnici i, kako nam je rečeno, do sada niko od kolega i pacijenata nije imao primedbe na njen rad.

Nezvanično saznajemo da su svi postupci po ovim prijavama objedinjeni u jedan predmet, a da je u četvrtak, pred sudom, održano i ročište koji je trajalo satima. Poznavaoci prilika ukazuju na to da ovaj slučaj, zbog poštovanja procedure, ne može i neće brzo dobiti svoj epilog, ali da će oni za koje se bude dokazalo da su krivi snositi sve zakonom predviđene posledice.

O dobrobiti dece brigu će nastaviti da vodi leskovački Centar za socijalni rad, a o daljim postupcima odlučivaće kada bude dobio izveštaje nadležnih organa.

MNOGO OTVORENIH PITANjA

Istraga koja je u toku daće odgovore na mnoga pitanja o kojima se u Leskovcu samo nagađa. Nejasno je kada se ovaj slučaj nasilja nad decom dogodio i da li je odmah prijavljen nadležnim organima. Niko nije mogao da nam kaže hoće li otac mališana biti suočen sa još jednom krivičnom prijavom ukoliko je znao za nasilje nad decom, a nije ga odmah prijavio. On je navodno, u međuvremenu, podneo i tužbu za razvod braka, a nagađa se da je to učinio, pošto su kamere u stanu, osim nasilja nad mališanima, zabeležile i da ga žena vara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!