PRVI DECEMBAR DAN "D" ZA OZLOGLAŠENU GRUPU: I Crnogorci prisustvuju ispitivanju Belivuka i Miljkovića?

E. H.

19. 11. 2021. u 10:00

JOŠ se ne zna da li će tužioci Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore prisustvovati ispitivanju Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića 1. decembra ove godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

ПРВИ ДЕЦЕМБАР ДАН Д ЗА ОЗЛОГЛАШЕНУ ГРУПУ: И Црногорци присуствују испитивању Беливука и Миљковића?

Milo Radulović Kapetan i Marko Miljković, Foto Privatna arhiva

Oni su osumnjičeni za ubistvo Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i kidnapovanje Mila Radulovića Kapetana. Crnogorski SDT uputio je zamolnicu 8. novembra, po kojoj je odmah postupilo naše Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ipak, iako su obavešteni o terminu dovođenja i ispitivanju ove trojke, iz Crne Gore nije stigao odgovor da li će tužioci i lično prisustvovati saslušanju.

- Javljen im je tačun datum i vreme - navodi naš sagovornik blizak TOK.

- Ako se ne pojave, naše tužilaštvo će ih saslušati, a onda će iskazi Belivuka, Miljkovića i Jankovića biti prosleđeni SDT u Podgorici.

Dvojica Barana, Hodžić i Spahić, inače šurak i zet, ubijeni su 14. oktobra u jednoj kući u spuškom naselju Stanjevića rupa. Prethodno su namamljeni, kao i Radulović, koji je tada otet, a zatim nekoliko dana kasnije i brutalno likvidiran. Sva trojica su, prema operativnim saznanjima srpskih i crnogorskih bezbednosnih službi, bila bliska "škaljarskom" kriminalnom klanu.

Zbog ovih zločina, u utorak su u podgoričkom tužilaštvu ispitivani navodni pripadnici "kavačkog klana", predvođeni Slobodanom Kašćelanom. Nagađa se da su saslušani zbog najnovijih saznanja da su pronađeni ostaci Radulovićevog tela u širem rejonu Lovćena.

Navodno, do lokacije, kao i osumnjičenih za ovaj zločin došlo se na osnovu podataka iz transkripata poruka, koje su pripadnici "kavčana" razmenjivali putem aplikacije "Skaj".

Mediji u Crnoj Gori juče su izveštavali da je u krivičnoj prijavi 13 osumnjičenih, a da je poznat čak i identitet četvorke koja je od Spuža do Kotora prevezla Kapetana, ali i ko ga je i na koji način ubio. Radulović je, navodno, nekoliko dana bio zarobljen i za to vreme "kavčani" su sa njegovog kriptovanog broja "navlačili" "škaljarce". Tako je u Beogradu, gotovo u isto vreme kidnapovan i Lazar Vukićević, za čiju smrt su optuženi Belivuk, Miljković i članovi njihove kriminalne grupe.

CRNOGORCI ODBIJAJU SARADNjU

NADLEŽNO srpsko tužilaštvo reagovalo je odmah po prijemu crnogorske zamolnice za ispitivanje trojice osumnjičenih. Iako su iz Crne Gore stizale optužbe da su zamolnicu poslali 26. avgusta, to nije tačno. Takav zahtev nije bio stigao ni u sud, TOK, niti u Ministarstvo pravde Srbije. Tek pre desetak dana zahtev je stigao i na njega je odmah odgovoreno.

- Mi smo njima izašli u susret, jer smatramo da smo na istom zadatku, a oni su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu odbili dve zamolnice, koje su poslate još proletos - navodi naš izvor. - Reč je o ispitivanju Kraljevčanina Lazara Ilića, koji je uhapšen u Budvi, a za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog sumnje da je ubio Aleksandra Šarca.

Veljko Belivuk i Srđan Lalić, Foto Privatna arhiva

"NISAM KRIV"

"NISAM kriv, u nastavku postupka braniću se ćutanjem", bilo je sve što su juče na saslušanju u TOK izjavili Miloš Budimir, Vladimir Grek, Srđan Lalić i Dejan Tešić, pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se sumnjiče da su učestvovali u ubistvu Nikole Mitića u oktobru prošle godine u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili