LAŽNA BOMBA BEZ KAZNE: Saslušane Novosađanke osumnjičene za izazivanje panike u zgradi suda

LJ. PRERADOVIĆ

19. 07. 2021. u 20:41

NOVOSAĐANKI T. M. (25), osumnjičenoj za izazivanje panike i nereda i tri godine starijoj D. M., koja se tereti za podstrekavanje na ovo krivično delo, posle privođenja i saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu nije određen pritvor.

ЛАЖНА БОМБА БЕЗ КАЗНЕ: Саслушане Новосађанке осумњичене за изазивање панике у згради суда

Foto LJ. Preradović

Takva odluka je, kako je "Novostima" rečeno u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu, doneta jer ne postoje razlozi za određivanje ove mere.

Novosadska policija je u subotu saopštila da su u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP, rasvetlila krivično delo izazivanje panike i nereda i uhapsila ove dve Novosađanke, kao i Č. I. (38). Kako se navodi u saopštenju, sumnja se da je 13. jula T. M. pozvala telefonom centralu novosadskog suda i lažno dojavila da je u toj zgradi postavljena bomba.

- Takođe se sumnja da ju je na lažnu dojavu bombe, posredstvom D. M., nagovorio Č. I. kako bi bio odložen proces koji se protiv njega vodi u Osnovnom sudu - navodi se u policijskom saopštenju. - T. M. i D. M. je određeno zadržavanje do 48 sati, a Č. I. je sproveden u Okružni zatvor na osnovu poternice, koju je za njim raspisao Osnovni sud u Novom Sadu.

Zgrada pravosudnih organa je od početka ove godine bila evakuisana čak 11 puta zbog dojava o postavljenoj bombi, za koje se, srećom, kontradiverzionim pregledima utvrdilo da su bile lažne. Od prvog jula, na telefonski broj centrale suda do sada je čak tri puta javljano o postavljenoj bombi.

Serija dojava je krenula u početkom godine, a 22. januara muškarac je putem telefona saopštio da se u toaletu na prvom spratu nalazi eksplozivna naprava i dodao da će ponovo zvati i reći gde je stavio drugu eksplozivnu napravu. Tada je iza toaletne šolje pronađen beli koverat u kojem se nalazila baterija obmotana plastelinom veličine pesnice, odnosno imitacija eksplozivne naprave.

PREKIDI

Zbog dojava, svaki put se prekidaju suđenja, a zaposleni i stranke napuštaju zgradu dok se ne obavi kontradiverzioni pregled. U ovoj zgradi su smešteni Apelacioni, Viši, Osnovni i Privredni sud, kao i nadležna tužilaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)