VIŠE OD 30 NADRILEKARA "OPERIŠE" PO SRBIJI: Saslušanje Olgice Markanović u četvrtak, žrtve bile izložene i maltretiranju

A. VOJINOVIĆ

02. 06. 2021. u 22:00

OLGICA Markanović, koja se sumnjiči da je neovlašćeno pružala medicinske usluge iz oblasti estetike i izazvala zdravstvene probleme kod 11 oštećenih, biće saslušana u četvrtak u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

ВИШЕ ОД 30 НАДРИЛЕКАРА ОПЕРИШЕ ПО СРБИЈИ: Саслушање Олгице Маркановић у четвртак, жртве биле изложене и малтретирању

Foto Instagram

U zavisnosti od toga kakvu će odbranu izneti, tužilac će odlučiti da li će tražiti od suda da joj se odredi pritvor. Kako smo već pisali, ona je osumnjičena za teško delo protiv zdravlja ljudi, nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, kao i za neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću.

Protiv Markanovićeve je krivičnu prijavu pre mesec dana podnelo i Udruženje interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine Srbije SESIAM, iz kojeg, za "Novosti", ističu da su za "ordinaciju" osumnjičene čuli u proteklih šest meseci kada su se lekarima iz Udruženja javile oštećene devojke i zatražile pomoć. Kako kažu, rešili su da podnesu krivičnu prijavu jer su ciljevi njihovog Udruženja, pre svega, zaštita pacijenata, a potom i lekarske prakse, naročito jer se, kako ističu, Markanovićeva lažno predstavljala kao lekar.

- Osećali smo moralnu obavezu da podržimo sve žrtve u njihovoj borbi za pravdu - navode, za naš list, iz Udruženja SESIAM. - Osim što su im naneti fizički bolovi i trajna oštećenja kože, žrtve su bile izložene i psihičkom maltretiranju. Olgica im je pretila u pozivima i porukama, a to su u njeno ime činile još neke osobe koje su im se predstavljali kao "bitni ljudi u društvu" ili "opasni ljudi".

Udruženje SESIAM do sada je podnelo više od deset krivičnih prijava protiv nadrilekara, a prema njihovim saznanjima, u Srbiji trenutno ih "operiše" više od 30.

- Imamo saznanja da je reč o mnogo većoj kriminalnoj organizaciji, jer osim nadrilekarstvom, oni se bave i distribucijom i prometom medicinskih materijala za crno tržište. Prema našem zakonu, osobe koje nisu lekari ili stomatolozi, ne mogu legalno da nabave neophodan medicinski materijal, pa smo došli do pouzdanih informacija kojim tokovima taj materijal ulazi u Srbiju i kako se dalje distribuira mnogim nadrilekarima. Osim što čine carinske prekršaje, najveći broj njih radi u neregistrovanim objektima, sa neprijavljenim radnicima, što značajno oštećuje budžet Srbije - navode u SESIAM.

Žene i muškarci, koji su pretrpeli oštećenja na koži posle tretmana u estetskom centru Olgice Markanović početkom marta su na "Instagramu" pokrenuli stranicu na kojoj su delili fotografije lica i tela sa povredama i svojim ispovestima. Oni su kod nje odlazili na različite estetske korekcije, a za centar su saznali od poznanika ili putem društvenih mreža. Oštećene su kasnije podnele krivične prijave protiv Markanovićeve, a iako su, u izjavama za "Novosti", rekle da su zadovoljne što je konačno uhapšena, neke od njih se i dalje oporavljaju od teških povreda, a nekima koža nikada neće trajno zaceliti.

BEZ OZNAKE NA VRATIMA ORDINACIJE

KAKO se sumnja, osumnjičena je svoje usluge pružala u Medicinsko-estetskom centru Tayas u Driničkoj 8 u beogradskom naselju Senjak od aprila prošle do marta ove godine. Kako smo nezvanično saznali, ona je na ovoj adresi izvodila tretmane u iznajmljenom poslovnom prostoru. Na vratima stana i kod ulaza u zgradu, kako su se uverili naši reporteri, nigde nije stajala oznaka estetskog centra. Vlasnik kuće izjavio je novinarima da Markanovićevoj otkazao zakup čim je čuo za šta sve optužuju u medijima i da nije znao da je radila bez dozvole.

ZABRANJEN RAD U BANJALUCI

INSPEKTORAT Republike Srpske zabranio je rad salona Olgice Markanović u Banjaluci, a o nezakonitom radu detaljno je informisano i banjalučko tužilaštvo, potvrđeno je portalu "Srpskainfo". Akcija republičkih inspektora usledila je nakon što su dobili predstavku u kojoj se navodilo da je Markanovićeva, predsednik Udruženja "Maderoterapija" u Banjaluci vršila estetske zahvate i intervencije na klijentima, kojima je nanela trajne posledice u vidu oštećenja kože i tkiva.

- Zdravstveni i tržišni inspektor su u martu izvršili vanredni inspekcijski nadzor u Udruženju "Maderoterapija", pri čemu je utvrđeno da su u prostoru udruženja zatečena medicinska sredstva čija primena je dozvoljena samo u zdravstvenoj ustanovi - naveli su iz Inspektorata RS za "Srpskainfo".

GOVORILA DA NEMA ŠTA DA KRIJE

PRE tri meseca Markanovićeva je za "Novosti" ispričala da je čitava priča pod znakom pitanja, a da je za sve optužbe koje dobija kriva jedna poznata ličnost koja je kod nje radila tretmane. Takođe, govorila je da je pitanje da li te osobe koje su dele fotografije zaista postoje, ili je reč o lažnim profilima. A kako je tada obrazložila, na zvaničnom instagram-profilu estetskog centra, postoje fotografije koje svedoče o procesu oporavka posle urađenih zahvata. Prema njenim rečima, to je bio dokaz da nema šta da krije i da iza njenog petogodišnjeg rada stoji stručan tim lekara, dermatologa i hirurga.

Oštećene devojke su pričale da ih je Olgica omalovažavala preko društvenih mreža, a jedna od njih je spomenula kako joj je jednom prilikom rekla kako nema pojma ni o čemu, jer da zna bilo šta - počupala bi brkove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)