ŠTA SE SAVI KNEŽEVIĆU STAVLJA NA TERET? Lažni hirurg se branio ćutanjem

N. B.

25. 05. 2021. u 20:14

MASER Sava Knežević (23) iz Batajnice, koji se, kako se tvrdi, lažno predstavljao kao plastični hirurg i njegova majka Danijela Knežević (49), po zanimanju cvećarka, juče su privedeni na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

ШТА СЕ САВИ КНЕЖЕВИЋУ СТАВЉА НА ТЕРЕТ? Лажни хирург се бранио ћутањем

Arhiva

Oni su, kako je saopšteno, odlučili da ne iznose odbranu, odnosno da se zasada brane ćutanjem. Na predlog Tužilaštva, Prvi sud im je odredio pritvor do 30 dana, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke.

Savi se na teret stavljaju neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i teško delo protiv zdravlja ljudi, dok je Danijela osumnjičena da mu je u tome pomagala.

Foto: P. Milošević

- U toku dokaznog postupka biće ispitano sedam oštećenih osoba, zatim pet zdravstvenih radnika koji su sarađivali sa osumnjičenim Savom kao i drugi svedoci - navode iz Tužilaštva. Osumnjičenom Savi Kneževiću se stavnja na teret da se u neregistrovanoj ordinacaciji Dr Sauvage u Beogradu, u ulici Terazije 6, koja nikada nije prijavljena niti upisana u Registar privrednih subjekata Agencije za privredne registre, 2. januara 2020. do 8. aprila ove godine, za novčanu naknadu bavio određenom delatnošću bez odgovarajuće stručne spreme i bez odgovarajućeg odobrenja za samostalan rad, odnosno licence, a za čije obavljanje mu je po zakonu potrebna dozvola nadležnog organa.

Arhiva

Kako se tvrdi, Sava je pružao medicinske usluge i izvodio liposukcije, transfere masti, korekcije usana i druge zahvate, prikrivajući od pacijenata činjenicu da nije stručno osposobljen, što je potvrđeno od strane svih lekarskih komora kao i od Ministarstva zdravlja. Nakon izvršenih zahvata, oštećenima je, prema navodima Tužilaštva, izdavao medicinske izveštaje sa propisanom terapijom bez pečata i sa lažnim brojem licence, za dogovorenu naknadu, što je za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja. U svemu tome, navodi se dalje, pomagala mu je majka, koja je primala pacijente i naplaćivala usluge.

Inače, Knežević se oglašavao preko društvenih mreža nudeći svoje medicinske usluge i izvođenje zahvata. Za reklamiranje je koristio i instagram-profil, kao i instagram-naloge pojedinih javnih ličnosti.

- Za Savu Kneževića sam saznala preko "Instagrama", a preporučila mi ga je i jedna koleginica. Da sam znala da nije lekar, sigurno ne bih dva puta išla kod njega na intervenciju - kaže za "Novosti" pevačica Marina Ogrizović, jedna od Kneževićevih žrtava.

Kako nam je ispričala, kod njega je prvi put otišla u septembru prošle godine, kako bi joj uradio blago podizanje gornje usne, međutim, ubrzo se sve iskomplikovalo:

- Nekoliko dana nakon intervencije pukla mi je rana i počeo je da izlazi gnoj. Pozvala sam ga i prepisao mi je antibiotike. Popila sam šest kutija i primala sam i injekcije, ali mi ništa nije pomoglo. Posle nekoliko meseci sam ponovo otišla kod njega, ponovo mi je sekao ranu i tada sam primila još sedam doza injekcija. Kada sam radila bris rane, on je pokazo prisustvo stafilokoke. Posumnjala sam u njegovu stručnost kad se rana inficirala.

Marina navodi da joj po dolasku u Kneževićevu ordinaciju ništa nije bilo sumnjivo, jer je bila lepo opremljena, čista i uredna. Nakon svega, kako kaže, ostao joj je ružan ožiljak koji sakriva šminkom i za koji nije sigurna da će ikada uspeti da ublaži.

- Protiv Kneževića sam podnela krivičnu prijavu - kaže Marina, dodajući da joj je ovaj rasekao usnu, da ništa nije radio, samo da bi joj uzeo pare.

PROVERA IMOVNOG STANjA

TUŽILAŠTVO će nakon svih prikupljenih dokaza naložiti i posebnu proveru imovine Save i Danijele Knežević stečene bavljenjem nelegalnim poslom, a sve u cilju utvrđivanja da li se u radnjama osumnjičenih eventualno stiču svi bitni elementi i krivičnog dela pranje novca. Nakon toga će sve prikupljene dokaze kao poseban predmet dostaviti na ocenu i dalje postupanje nadležnom tužilaštvu.

MEDICINSKA VEŠTAČENjA

TOKOM istrage, biće pribavljena medicinska dokumentacija oštećenih i naložiće se veštačenje, kako bi se utvrdilo da li su im nanete teške telesne povrede ili im je zdravlje teško narušeno. Postoji i opcija da se odredi komisijsko psihološko-psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih, a na okolnost njihove uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnih dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina