VELIKO OTKRIĆE, PRONAĐEN IZGUBLJENI BROD ČUVENOG ISTRAŽIVAČA: Potonuo je pre 107 godina u blizni Južnog pola (FOTO)

P. Z. S. / BBC

10. 03. 2022. u 18:33

NAUČNICI su pronašli i snimili jednu od najvećih ikad neotkrivenih olupina 107 godina nakon što je potonula.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ, ПРОНАЂЕН ИЗГУБЉЕНИ БРОД ЧУВЕНОГ ИСТРАЖИВАЧА:  Потонуо је пре 107 година у близни Јужног пола (ФОТО)

Foto Tanjug/AP


Endurans (Endurance), izgubljeni brod istraživača Antarktika ser Ernesta Šekletona, pronađena je tokom vikenda na dnu Vedelovog mora.

Brod je smrvljen morskim ledom i potonuo je 1915. godine, primoravši Šekletona i njegove ljude da izvedu zapanjujuće spasavanje peške i malim čamcima.

Iako leži u dubini od 3.000 m (10.000 stopa) više od jednog veka, izgleda isto kao i na novembarski dan kada je potonuo. Njegov trup, iako oštećen, i dalje se dobro drži, a ime - Endurans - jasno je vidljivo na krmi.

Projekat za pronalaženje izgubljenog broda izradio je Foklandski fond za pomorsko nasleđe (FMHT), koristeći južnoafrički ledolomac Agulhas II, koji je opremljen podmornicama na daljinsko upravljanje.

Sama olupina je proglašen spomenikom prema međunarodnom ugovoru o Antarktiku i ne sme se ni na koji način uznemiravati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!