NA EGEJSKOM MORU JOŠ VAŽI POLICIJSKI ČAS: Grčka počinje polako da popušta mere, kako bi ih ukinula s početkom sezone

E. R.

28. 04. 2021. u 09:46

GRČKA je otvorila svoje granice, ali srpskih turista trenutno gotovo i da nema. Letnja sezona počinje 14. maja, međutim, epidemiološke mere, koje važe za građane ove zemlje, država počinje polako da ublažava.

НА ЕГЕЈСКОМ МОРУ ЈОШ ВАЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Грчка почиње полако да попушта мере, како би их укинула с почетком сезоне

Grci čekaju srpske turiste / Foto M. Anđela

Kako se ističe u Službenom glasniku Grčke, policijski čas, oko predstojećih uskršnjih praznika se skraćuje. Tako, zatvaranje sada traje od 22 časa uveče do pet sati ujutru. A od 3. maja, pomera se na 23 časva. I dalje, međutim, ostaje zabrana međuregionalnih putovanja. Vikendom je dozvoljeno međuopštinsko kretanje, unutar jedne regionalne jedinice.

Tokom službi u crkvama, obavezna je upotreba dvostrukih maski za vernike. Uz to sveštenici i pevači u crkvi će morati da rade samotestiranje. Ograničen je i broj ljudi u crkvama.

- Od 3. maja bi trebalo da stupi na snagu ukidanje slanja SMS poruka, koje su Grci morali da šalju kako bi izašli napolje - navodi se u grčkom "Službenom glasniku". - Putovanje iz jedne u drugu regiju zabranjeno je do 10. maja, osim zbog posebnih razloga.

Tržni centri otvoreni su pre nekoliko dana. Ipak, ograničenja i ovde postoje. Tako, kupovina na malo moguća je samo uz slanje SMS poruke. Dozvoljen je jedan odlazak u prodavnicu, u trajanju od tri sata. Restorani i kafići ponovo će početi da rade od 3. maja.

U srpskom Ministarstvu turizma podsećaju da je Grčka dozvolila ulazak naših državljana sa negativnim PCR testom ili potvrdom o vakcinaciji. Deca do pet godina su oslobođena testiranja, a očekuje se da će posle 14. maja biti uvedene olakšice. Tačnije, da će biti dozvoljeni serološki testovi, ali biti i pomerena starosna granica za decu.

- Putovanja u Grčku najviše planiraju porodice sa malom decom, pa bi obaveza njihovog PCR testiranja predstavlja dodatni trošak - rekli su u resornom ministarstvu. - Turisti su obavezni da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac prijave i pokažu ga pri ulasku u zemlju.

U EU SA SERTIFIKATOM

GRAĐANI Zapadnog Balkana bi, ako Evropski parlament prihvati predlog Evrokomore, tokom korone mogli da putuju u Evropsku uniju kao i svi Evropljani - sa digitalnim zelenim sertifikatima. Njime bi bile priznate sve sigurne i efikasne vakcine. Ovo je najavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

- Najveća evropska poslovna asocijacija podržala je uspostavljanje digitalnih zelenih sertifikata, u čiji sistem bi bio uključen i Zapadni Balkan - istakao je Čadež. - Uverena je da će to pomoći oživljavanju evropske ekonomije, obezbediti slobodno kretanje građana i privrednika i omogućiti neometano funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!