DO 2040. VIŠE OD 40 ODSTO ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA: Cilj je da Srbija bude čista i zelena

E.B.T.

22. 04. 2021. u 12:24

SRBIJA će do 2040. godine biti zemlja koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju iz više od 40 odsto obnovljivih izvora, a do 2050. očekujemo da će taj procenat biti i 50 odsto.

ДО 2040. ВИШЕ ОД 40 ОДСТО ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА: Циљ је да Србија буде чиста и зелена

Foto Tanjug

Ovo je danas izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na onlajn konferenciji "Srbija postaje zelena", a povodom Dana planete Zemlje. Mihajlovićeva je naglasila da je upravo vizija Srbije da postane zelena, odnosno, energetski efikasna, bez deponija i sa čistim rekama.

- U prilog tome govori i usvajanje četiri ključna zakona iz oblasti energetike, kao i Zakona o klimatskim promenama i rad na Nacionalnom planu za energetiku i klimu - istakla je ministarka. - Mi smo zemlja koja pravi potpuno novu strategiju u razvoju energetike. To znači da nema više nijedne odluke iz te oblasti, a da ne govorimo o tome kako to utiče na životu sredinu.

Međutim, ukazuje, nije dovoljno samo donošenje zakona, podzakonskih akata, menjanje stolarije i građenje elektrana iz obnovljivih izvora, već je potrebno i da svaki pojedinac promeni svoju svest.

- Danas je Dan planete Zemlje, ali verujem da svakao od nas zna da moramo svaki dan da činimo sve što možemo kako bi naša životna sredina ostala zdrava i čista, ne samo za nas, već i za sve buduće generacije - naglasila je Mihajlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona