U BEOGRADU NAJMANJE KEŠ KUPACA STANOVA: Ovde ih ima najviše

Z. R.

09. 04. 2021. u 16:10

PREMA poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, obim prometa u martu bio za više od 25 odsto veći u odnosu na februar, a zabeleženo je i povećanje količine novca na tržištu za skoro 40 odsto!

У БЕОГРАДУ НАЈМАЊЕ КЕШ КУПАЦА СТАНОВА:  Овде их има највише

Foto N. Karlić

U poređenju sa martom 2020. godine može se zaključiti da su svi parameti kojim se tržište nepokretnosti opisuje skoro duplirani. Tokom marta RGZ je dostavljeno 14.458 ugovora o prometu nepokretnosti, što je za 23,9 odsto više u odnosu na februar i 93,9 odsto više u odnosu na isti mesec prethodne godine.

- Na osnovu ugovora o prometu nepokretnosti koje RGZ vodi u Registru cena nepokretnosti, zaključuje se da je u martu tržište nepokretnosti u Srbiji bilo dinamičnije u odnosu na prethodne mesece - navode u Geodetskom zavodu. - Obim prometa u martu je u odnosu na prethodni mesec bio veći za 27,5 odsto na nivou Republike. Gledano po regionima, broj ugovora o prometu nepokretnosti u Beogradu zabeležio je povećanje za 37,1 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji za 28,8 odsto, Južnoj i istočnoj Srbiji za 23 odsto i u Vojvodini za 21,6 procenat. 

Dominantan način plaćanja u prometu nepokretnosti i u martu je bio gotovinski - u 84 odsto realizovanih prometa. Udeo gotovinskog plaćanja u ukupnom prometu u odnosu na prethodni mesec smanjen je za jedan odsto, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine povećan za dva odsto. Zemljište je u 99 odsto prometa plaćano gotovinom, objekti u 91 odsto prometaa.

- Gledano po regionima, gotovinsko plaćanje prometa nepokretnosti bilo je najzastupljenije u Šumadiji i zapadnoj Srbiji i Južnoj i istočnoj Srbiji, čak 90 odsto, u Vojvodini  84 odsto, a najmanje u Beogradu - 75 odsto - ističu u RGZ. - U martu je zabeleženo povećanje učešća finansiranja prometa stanova iz kreditnih sredstava za dva odsto u odnosu na prethodni mesec. Količina novca na tržištu na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda činilo udeo od 54,3 odsto. U poređenju sa prethodnim mesecom, ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 odsto, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 91 procenat.

U poređenju sa februarom, promet zemljišta povećan je za 22,5 odsto, pri čemu je obim prometa šuma povećan za 27,1 odsto, građevinskog zemljišta za 25,5 i poljoprivrednog zemljišta za 18,5 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SMANJUJE SE ŠANSA UKRAJINACA: Silovit napad Rusa na Lisičansk - oglasio se zamenik Kadirova