IMA ŠANSE DA SE OTVORI EVZONI: Grčki ministar turizma danas u Srbiji, na stolu uslovi za ulazak i letovanje naših državljana

E. B. TALIJAN

29. 03. 2021. u 08:00

USLOVI pod kojima će srpski državljani moći na letovanje do svojih omiljenih destinacija na Jonskom i Egejskom moru trebalo bi da budu poznati nakon današnjeg sastanka ministarke turizma Tatjane Matić sa grčkim kolegom Harisom Teoharisom u Beogradu.

ИМА ШАНСЕ ДА СЕ ОТВОРИ ЕВЗОНИ: Грчки министар туризма данас у Србији, на столу услови за улазак и летовање наших држављана

Ilustracija / Foto Depositphotos

U ime privatnog sektora turističkih agencija, sa njim će razgovarati i direktor asocijacije JUTA, Aleksandar Seničić. On, u razgovoru za "Novosti", ističe da je jedan od prioriteta da se ulazak omogući svima koji su se vakcinisali, bez obzira na poreklo cepiva, ali i onima koji nisu.

- Veoma je značajno da građani koji se nisu vakcinisali imaju izbor i da Grčka priznaje PCR ili antigenski, ali i test na antitela, što bi ljudima omogućilo da na jeftiniji način putuju - objašnjava Seničić. - Najvažnije je da svi koji ispune uslove mogu da uđu u Grčku i iskoriste odmor.

Poslednjih dana su mediji prenosili da je planirano da prelaz Evzoni, na granici Severne Makednije i Grčke, ostane zatvoren i ove godine, osim za one koji imaju potvrdu o prebivalištu u toj zemlji, jer Grci nemaju tehničkih mogućnosti da tu povremeno obavljaju testiranje. Seničić kaže da, ipak, postoji šansa da se otvori.

- Dobio sam informaciju da se to samo razmatralo kao mogućnost i da suštinski i oni žele da Evzoni bude otvoren, o tome ćemo razgovarati sa njima - kaže naš sagovornik uoči današnjeg sastanka. - Može se naći način, ako se želi.

Grčki ministar Teoharis nedavno je najavio da će ta zemlja otvoriti granice 14. maja, a da će za ulazak biti potreban sertifikat o zdravstvenom stanju, ali da će se sprovoditi i nasumični testovi. Kako su "Novosti" već pisale, u našem Ministarstvu turizma očekuju da će građani Srbije imati mogućnost da pod određenim uslovima ulaze u Grčku od 1. maja do 1. oktobra, što bi trebalo na današnjem sastanku da bude definisano. Planirano je potpisivanje zajedničkog stava obe zemlje o dobroj volji za saradnju. To će biti prethodnica usvajanju memoranduma i digitalnih sertifikata o vakcinaciji, koji bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su primili cepivo.

Ukazujući na problem sa neizmirenim obavezama grčkih ugostitelja za prošlogodišnje aranžmane, Seničić ističe da će zahtevati pojašnjenje na koji način grčka država može da pomogne da se zaštite pare naših građana.

- Njima je kroz izmenu zakona omogućeno da taj novac sa partnerskom agencijom odrade do kraja ove godine, ili da ga vrate do 1. januara sledeće - navodi Seničić. - Neki su dobili nadoknadu, neki vaučere za prošlu godinu, a nas zanima da li grčke vlasti mogu da pomognu onima koji nisu iskoristili vaučere, da na neki način pritisnu ugostitelje i hotelijere da izmire dugovanja do 1. januara prema agencijama, kako bi one mogle da vrate novac putnicima.

On strahuje da bi moglo da se dogodi da grčki ugostitelji kažu partnerima u Srbiji da neće raditi ove godine, jer se plaše zbog pandemije. Osnovni razlog bi, u stvari, bio da su primili novac i potrošili, a nisu dali uslugu i sada nemaju odakle da finansiraju sezonu. Onda se okreću drugim tržištima kako bi uzeli "živ" novac za ovu godinu, a vraćanje obaveza mogu da prolongiraju.

- U tom slučaju mi onda ulazimo u sudske sporove što može da proizvede velike ekonomske i socijalne probleme. Radi se o velikom broju ljudi, a agencije nemaju taj novac i ukoliko ga ne dobiju nazad od partnera, ući će u stečaj - precizira Seničić. - Zato ćemo o tome da razgovaramo sa ministrom.

REŠENjE ZA VLASNIKE NEKRETNINA

SENIČIĆ ističe da bi pre 15. maja trebalo napraviti model prema kojem bi građani koji imaju nekretnine u Grčkoj, kao i vlasnici turističkih agencija, mogli da uđu u tu zemlju.

- Srpski državljana koji imaju nekretnine u Grčkoj, sada mogu da uđu u zemlju uz poseban dokument iz ambasade i obavezan PCR test, ali kako su tamo mere vrlo rigorozne većina tu mogućnost do sada nije iskoristila - objašnjava Seničić. - Radnici u agencijama i njihovi vlasnici koji imaju ugovor sa grčkim partnerima, morali bi da se vide pred sezonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili