SLABO INTERESOVANJE ZA MORATORIJUM: Javilo se oko 1 odsto klijenata

B.Caranović

26. 01. 2021. u 17:58

PRVOG meseca važenja trećeg moratorijuma, interesovanje za olakšice u otplati finansijskih obaveza je bilo malo, drastično manje nego za prethodna dva. U Udruženju banaka Srbije kažu da se bankama za olakšice javilo oko jedan odsto klijenata.

СЛАБО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА МОРАТОРИЈУМ: Јавило се око 1 одсто клијената

Foto Tanjug

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić smatra da je malo interesovanje za ponuđene olakšice zapravo dobar znak. U Narodnoj banci Srbije i većini banaka, međutim, smatraju da je još rano da se donosi zaključak, jer je rok za prijavu za moratorijum aprila.

Vasić smatra da su prethodna dva moratorijuma dala dobre rezultate i pretpostavlja da su se za olakšice najviše javili zaposleni u sektoru gradskog hotelijerstva jer su oni ispunjavali propisane uslove da su ili ostali bez prihoda ili da su im prihodi bili znatno smanjeni. Vasić ukazuje da je dobro što treći moratorijum duže traje, pa će svi oni koji budu imali problema u servisiranju obaveza, za olakšice moći da se prijave sve do kraja aprila.

- Odluka Narodne banke Srbije kojom je dužnicima pogođenim pandemijom omogućeno odobravanje olakšica u otplati obaveza prema bankama stupila je na snagu 15. decembra 2020. godine - kažu u NBS. - Postupajući u skladu sa propisanom obavezom, sve poslovne banke su do 22. decembra 2020. godine na svojim internet prezentacijama objavile obaveštenja u vezi sa tim olakšicama. Imajući u vidu navedeno, realizacija mera je tek u početnoj fazi, tako da je preuranjeno u ovom trenutku iznositi bilo kakve ocene

Za razliku od prva dva moratorijuma treći su građani i firme morali sami da zatraže od banke. Njime su omogućene olakšice u servisiranju obaveza prema bankama građanima čija su primanja znatno pogođena pandemijom i privredi kojoj je iz istog razloga opao promet ili određeni period nije ni radila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TRUDILA SAM SE DA BUDEM JAKA: Pevačici pred izlazak na binu rekli da joj je član porodice preminuo