U KORONI MANJE PLATE: Petina mladih radnika tvrdi da je zakinuta tokom epidemije

J. Ž. S.

09. 10. 2020. u 07:39

PETINI mladih radnika u Srbiji u vreme pandemije virusa korona smanjene su plate, a trećina njih radi u privatnom sektoru.

У КОРОНИ МАЊЕ ПЛАТЕ: Петина младих радника тврди да је закинута током епидемије

Foto. V. N.

S druge strane tek 11 odsto njih gazde su u isto vreme obradovale povećanjem zarade, pokazala je anketa Saveza samostalnih sindikata Srbije sprovedena u šest zemalja nekadašnje SFRJ.

Za svoj posao najviše se brinu mladi Slovenci, dok one iz Srbije i Republike Srpske previše ne uznemirava porast nezaposlenosti i nejednakosti. Slično je i sa povećanjem siromaštva, dok su identičnu, najvišu zabrinutost oko gubitka posla izrazili i radnici iz Makedonije, a najnižu iz Hrvatske i Crne Gore.

Na listi problema koji mlade najviše muče su nedovoljna tehnička opremljenost za redovan posao, nedefinisano radno vreme, nepostojanje vremena za porodicu i privatne aktivnosti, otežana komunikacija sa kolegama i klijentima, povećanje troškova koje poslodavci retko kad nadoknade, povećana anksioznost zbog zabrinjavajućih vesti.

Anketa pokazuje i da se broj zaposlenih u toku pandemije u Srbiji nije menjao, dok je do značajnog smanjenja njihovog broja došlo samo u Sloveniji i Hrvatskoj. S druge strane, prosečan nedeljni broj radnih sati u Srbiji smanjen je za gotovo pet i sa 37,6 pao je na 32,7 časova, dok je učešće mladih koji su pre epidemije radili kraće od 40 sati povećano sa 19,3 odsto na 45,5 procenata u toku epidemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima