KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE SRBIJE ODOBRILA: EPS kontroliše Gornju Drinu

B. Ca.

28. 09. 2020. u 14:01

KOMISIJA za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je da Elektroprivreda Srbije - EPS, sa Elektroprivredom Republike Srpske - ERS, stekne zajedničku kontrolu nad firmom "Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina" iz Foče.

КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТУ КОНКУРЕНЦИЈЕ СРБИЈЕ ОДОБРИЛА: ЕПС контролише Горњу Дрину

Foto: Arhiva "Novosti"

Ovo je navedeno u Rešenju koje je objavila Komisija za zaštitu konkurencije, a kojim sada udeo u kontroli i vlasništvu nad firmom iz Foče, osim ERS preko svoje zavisne firme iz Trebinja, ima i EPS.

"Gornja Drina" nastale je odlukom Vlade Republike Srpske septembra 2019. godine, spajanje firmi Hidroelektrana Buk Bjela i Hidroelektrane Foča i Paunci. Kako se navodi u rešenju, projekat izgradnje HES Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW.

Posle odluka Nadzornog odbora i Vlade Republike Srbije, EPS pristupa HES Gornja Drina, a trebalo bi da na osnovu novčanog uloga koji će uneti stekne između 50 i 60 procenata udela. Početak izgradnje hidroelektrane Buk Bjela najavljen je za januar 2021. godine, dok je za druge deve elektrane početak izgradnje od početka 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)