NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa nepromenjena

B. Ca.

10. 09. 2020. u 14:39

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ: Референтна каматна стопа непромењена

Foto Z. Jovanović

 Očekuje se da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike, a pre svega smanjenje referentne kamatne stope za jedan procentni poen u odnosu na nivo pre krize, doprineti povoljnim uslovima finansiranja privrede i građana i rastu njihovog dohotka.

Kako u NBS kažu, ekonomski oporavak naše privrede poleo je u maju i uglavnom bio brži od očekivanja, pa je prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini godine privredna aktivnost u Srbiji bila niža za oko 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je bolji ishod od prvobitno očekivanog.

Inflacija je u julu iznosila 2 odsto međugodišnje, a prema oceni IO oko tog nivoa nastaviće da se kreće i u narednim mesecima. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)