POVEĆANJE MINIMALCA DO ŠEST ODSTO: Vlada iznela predlog, poslodavci podržali

J. Ž. S.

01. 09. 2020. u 15:33

MINIMALAC može da bude povećan za četiri do šest odsto, predlaže Vlada, a podržavaju poslodavci.

ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА ДО ШЕСТ ОДСТО: Влада изнела предлог, послодавци подржали

Nikola Skenderija

Predstavnici Unije poslodavaca su spremni na kompromis po pitanju minimalca u 2021, ali tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije kaže da se takav predlog države u potpunosti slaže sa onim što su i oni predlagali, imajući u vidu da treba sagledati realnu situaciju u kojoj se nalazi privreda, a da se, sa druge strane, poboljša i materijalni status radnika.

- Zadovoljni smo odnosom Ministarstva finansija koje je pokazalo stabilnost, važno je da povećanje ne bude iznad onoga što privreda u ovom trenutku može da podnese. Raspon od četiri do šest odsto predstavlja optimizam i biće dobro da budemo u situaciji da za toliko povećamo zarade - rekao je Atanacković.

Za poslodavce je neprihvatljivo povećanje od 20 procenata, koje predlažu sindikati i koji je 37.000 dinara.

Za Duška Vukovića iz Saveza samostalnih sindikata neprihvatljiv je predlog Vlade.

- Takvim povećanjem bi se i dalje reprodukovala politika jeftine radne snage - rekao je Vuković.

On ističe da nije ispoštovan dogovor socijalnih aktera od pre tri godine da se 2021. minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

- To sada izgleda kao neostvariv san i ne vidimo da ima naznaka da se u naredne četiri godine to dogodi i sa ovakvim predlogom smo 6.000 do 7.000 ispod minimalne potrošačke korpe koja iznosi 37.500 dinara - kaže Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)