LEPA VEST ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE: Penzije ostaju na jednom čeku

J. Ž. S.

21. 08. 2020. u 08:25

PENZIJE za više od 1,7 miliona korisnika će se, kako saznaju "Novosti", do daljeg isplaćivati u celosti.

ЛЕПА ВЕСТ ЗА НАЈСТАРИЈЕ СУГРАЂАНЕ: Пензије остају на једном чеку

Foto: D. Milovanović

Dokle će to trajati niko nije mogao da nam potvrdi, ali je zasada sigurno da se narednih nekoliko meseci nećemo vraćati na isplatu u dva dela - početak i kraj meseca.

Ovakav način postojao je i ranije za vojne i korisnike poljoprivrednih penzija, a za ostale je uveden tokom vanrednog stanja, kako bi se penzionerima olakšalo podizanje novca. Pored toga, isplatom para odjednom manji su i troškovi za Fonda PIO, jednostavnija je obrada obustava ukoliko ih ima po čeku, a i većini penzionera više odgovara.

Prema podacima Fonda PIO, na mesečnom nivou za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao što su naknada za negu i pomoć drugog lica, za telesno oštećenje, pogrebne troškove, kao i za zdravstveno osiguranje najstarijih, izdvaja se 55 milijardi dinara. Fond je i u vreme epidemije virusa korona radio sve vreme.

- Broj primljenih zahteva za ostvarivanje prava na starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku i porodičnu penziju je u periodu pandemije za 9,9 odsto manji od broja zahteva primljenih u uporednom periodu prethodne godine - kažu u Fondu.

U prvoj polovini tekuće godine, u zakonskom roku je rešeno oko 87 odsto podnetih zahteva, što znači da se od 10 primljenih zahteva 8,7 rešenja donese u periodu do 60 dana. To jeste malo lošiji rezultat u odnosu na uporedni period prethodne godine, ali je sasvim u skladu sa mogućnostima Fonda da u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije odgovori na zahteve građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista