ZARADA TOKOM KARANTINA ZA ZAPOSLENE: Samoizolacija kao bolovanje

E. B. T.

28. 07. 2020. u 10:00

ASOCIJACIJA slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) nedavno je podnela inicijativu Ministarstvu rada kojom traži da se donese zakonski akt koji na jedinstven način uređuje visinu zarade tokom samoizlocije zbog virusa korona.

ЗАРАДА ТОКОМ КАРАНТИНА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ: Самоизолација као боловање

V.N.

Glavni povod je različita praksa poslodavaca - od isplate pune plate do njenog umanjenja, a posebno što su mnogi radnicima za period proveden u samoizolaciji retroaktivno uručivali rešenja o korišćenju godišnjeg odmora. Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže predsednica ASNS, Ranka Savić.

- Dešava se da veliki broj poslodavaca radnicima koji su bili u samoizolaciji, za taj period retroaktivno uručuje rešenja za godišnji odmor. Uglavnom su to neiskorišćeni dani od prethodne godine. U nekim slučajevima zaposleni dobijaju punu platu. Treće rešenje, koje većina poslodavaca primenjuje, jeste da period samoizolacije tretira kao bolovanje i isplaćuje 65 odsto od zarade.

TESTIRANjE

U DESETINAMA slučajeva koji su nam prijavljeni, poslodavac nije hteo da da plaćeni dan radniku da bi otišao u kovid-ambulantu da se testira - ističe Ranka Savić.

Ona navodi, da zbog toga ASNS smatra da je neophodno da se utvrde jasna pravila i da se definiše da li je to bolovanje.

Ako jeste, treba dati mogućnost onim poslodavcima koji mogu da isplaćuju 100 odsto zarade radnicima i za vreme provedeno u samoizolaciji, da to i čine. S druge strane, kako ističe, ako se taj period definiše kao bolovanje zaposlenom neće moći da bude uručeno rešenje o korišćenju godišnjeg odmora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PRAVI IZBOR ZA LETO PRED VAMA: Plavetnilo mora, raskošno zelenilo regije, mnogo sunčanih sati i odličan hotel za porodice