VELIKA PROMENA: Ako idete u Grčku na more ovo morate da znate - tiče se ležaljki

E. Božić Talijan

09. 02. 2024. u 17:41

OD ove sezone turisti u Grčkoj neće biti prinuđeni da troše 10, 20 ili više evra po danu za iznajmljivanje ležaljke i suncobrana. Prema novom zakonu, čija primena počinje ovog proleća, polovina površine plaže mora da ostane dostupna javnosti. To znači da će posetioci moći da je besplatno koriste, odnosno rašire svoju prostirku ili peškir i otvore suncobran.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА: Ако идете у Грчку на море ово морате да знате - тиче се лежаљки

Foto D. Milovanović

Podsetimo, prošle godine su se meštani na grčkim ostrvima pobunili protiv privatizacije plaža, tražeći slobodan pristup i prostor za one koji ne žele da iznajmljuju ležaljke. Ovaj protest, nazvan "pokret peškira" bio je usmeren protiv preduzetnika, hotelijara i vlasnika kafića na plaži koji ponekad naplaćuju paprene cene za zakup opreme. Tako, luksuzna ležaljka na ostrvu Paros može da košta i do 120 evra. U nekim turističkim regionima u Grčkoj, ljudima koji ne žele da plaćaju visoke cene zakupa ili ne mogu to da priušte, uopšte nije bio dozvoljen ulaz na plaže.

Cilj novih propisa je, kako pišu grčki mediji, da reše pitanje privatnog zauzimanja javnih plaža. Predviđeno je da deo koji se daje u koncesiju više ne može da bude veći od 50 odsto ukupne površine plaže, a maksimalno može iznositi 500 metara kvadratnih. Na primer, ako se plaža prostire na 10.000 kvadrata, najmanje 5.000 kvadratnih metara mora da ostane slobodno. Zakupci mogu da pokriju do 60 procenata odobrene površine suncobranima, ležaljkama i opremom za rekreaciju, a u područjima koja su označena kao Natura, 30 odsto.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić ocenjuje da generalno naši turisti ni do sada nisu imali drastične troškove za iznajmljivanje opreme na plažama.

- Najveći broj srpskih turista je koristio uglavnom plaže na kojima nisu morali da plaćaju ležaljku i suncobran, već su imali obavezu da potroše na primer 10 evra - objašnjava za "Novosti" Seničić. - Oni, recimo, popiju dve kafe i vodu, tako da za taj novac ipak dobiju nešto.

Novi propisi će, kako dodaje, značiti onim turistima koji posećuju plaže na kojima se suncobran i ležaljka plaćaju. Govoreći o Natura područjima, Seničić navodi da su to oblasti u kojima nije dozvoljeno da se narušava eko-sistem i da ih ima svuda po Grčkoj, pa i na severu. Posetioci mogu lako da ih prepoznaju, jer su jasno označena tablom.

Prema novom zakonu, određene plaže u Grčkoj biće klasifikovane kao visoko zaštićene, i one se obično nalaze u oblasti Natura. Da bi bila uvrštena u ovu kategoriju, plaža mora da bude dom retkih vrsta flore i faune ili da bude označena kao ključno područje biodiverziteta. Poslovne aktivnosti, uključujući postavljanje suncobrana i ležaljki, strogo su zabranjene na ovim određenim plažama.

Propisima je predviđeno da koncesionari moraju da ispunjavaju različite obaveze, uključujući redovno čišćenje plaža, postavljanje sanitarne infrastrukture. Da bi pratila poštovanje zakona, Vlada će primeniti dva nova alata. Nova digitalna aplikacija omogućiće građanima da direktno prijave prekršaje, kao što su ulazak u javne prostore, loša čistoća ili neadekvatni uslužni objekti. Situacija će se dodatno pratiti preko dronova i satelitskih snimaka. Ukoliko se utvrde prekršaji, predviđene su novčane kazne.

NEMA ZAKLANjANjA POGLEDA NA MORE

PREMA novom zakonu, koncesionari moraju da ispune određene obaveze, među kojima je i da garantuju nesmetan i bezbedan javni prolaz na plaži i obali. Moraju da ograniče na maksimalno 60 odsto zauzimanje odobrene površine suncobranima, ležaljkama i opremom za rekreaciju, a u Natura područjima na najviše 30 odsto. Osim toga, moraju da održavaju slobodnu zonu širine četiri metra od obale, kao i da održavaju plažu čistom. Hoteli i taverne, koje su u blizini plaže imaju mogućnost da zatraže koncesiju, a da bi se olakšao pristup posetiocima obavezna je slobodna zona širine šest metara među zakupcima. Propis od najmanje 50 odsto besplatne plaže primenjuje se i na ove slučajeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?